Kód a fekete halálhoz!

Semmi sem igazolja, hogy a középkori pusztító pestisjárványokért egy, a mainál fertőzőbb baktérium lett volna a felelős. A kutatók ugyanis rekonstruálták a baktérium genetikai kódját, és nem találtak magyarázatot adó eltérést.

Miután egy kutatócsoport a londoni East Smithfieldben egy középkori temetőből származó négy csontvázon nemrég azonosította azt a 600 éves kórokozót, amely 1348 és 1353 között Európa lakosságát majdhogy a harmadára csökkentette, a tudósok azt állították, hogy a baktérium megegyezik Yersinia pestissel. A ma ismert kórokozónál pedig csak egy eltérés, a pPCP1 jelző plazmid miatt lehetett sokkal fertőzőbb.

Ugyanez a kutatócsoport Johannes Krause, a Tübingeni Egyetem professzorának vezetésével újabb vizsgálatokat végzett a csontvázak fogából vett mintákon, és képesek voltak rekonstruálni a középkori Yersinia pestis genetikai kódját.

hxk2nlty3

"Az összes ma létező törzs, ami a világon kering, közvetlenül kapcsolódik ehhez a baktériumhoz. Kiderült, hogy ez az ősi törzs nagyon közel áll a maihoz, amely embereket is képes megfertőzni. Mondhatni, ez a mostani pestisek nagyanyja" – magyarázta a professzor.

A kutatók szerint ezért semmi sem bizonyítja, hogy a középkori baktérium fertőzőbb lenne a mainál. Szerintük más környezeti tényezők voltak a felelősök a járványok kialakulásáért, mint például a hideg és nedves klíma, valamint a higiénia hiánya. A fekete halál egyébként évente még ma is kétezer ember életét követeli, a legutóbbi nagyobb pestisjárvány 1994-ben volt az indiai Suratba

Forrás: