Ígéretes AIDS elleni oltóanyag

Spanyol orvosok olyan AIDS elleni oltóanyagot fejlesztettek ki, amely a betegek többségében jelentősen csökkenti a vírusszámot.

A szakértők ugyanakkor hozzátették, hogy ez még nem tekinthető gyógymódnak. A barcelonai kórház kísérletében huszonnégy AIDS beteg vett részt, és huszonnégy hét után a többségükben a vírusszint jelentős csökkenését mutatták ki. „Némelyikükben a csökkenés rendkívül jelentős mértékű volt, de egyik esetben sem szűnt meg teljesen a vírusteher” – áll a kórház közleményében. „Ennek ellenére óriási lépésről van szó a korábbi próbálkozásokhoz viszonyítva, melyek során hasonló vakcinával a kezelt páciensek csupán harminc százalékában mutattak ki reakciót.

 

Korábban egyetlen terápiás oltóanyag sem ért el ilyen magas szintű reakciót, mint a mostani kísérletben.” Az oltóanyagot mindegyik betegnél személyre szabták, mert a páciens saját dendritikus sejtjeiből állították el, abból a speciális sejtből, amely kulcsfontosságú az immunrendszer szabályozásában. Három adagban adták be kéthetes időközönként.

shutterstock_178850741

A kutatók azt remélik, olyan AIDS elleni terápiás oltóanyagot tudnak kifejleszteni, amely csökkenti a retrovírus elleni kezelések szükségességét, amelyek meglehetősen drágák, mivel naponta kell alkalmazni.

 

A klinikai kísérlet eredményeit a Journal of Infectious Diseases szaklapban tették közzé. Jelenleg folyik egy újabb klinikai kísérlet, amely együttesen vizsgálja a vakcinát és a retrovírus elleni gyógyszereket, hogy még tovább javíthassák az eredményeket. A UNAIDS becslései szerint harminchárom millió HIV fertőzött él világszerte. A járvány az 1980-as években történt felbukkanása óta több mint hatvan millióan fertőződtek az AIDS betegséget okozó vírussal, és közel harminc millióan haltak meg a HIV vírussal összefüggő okokból.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.