Hangulatbefolyásoló baktériumok

A különféle baktériumok megváltoztathatják a személyiségünket, okozhatnak depressziót, de akár boldoggá is tehetnek.

Ennek oka az lehet, hogy a baktériumok hatással vannak az agyunkban zajló vegyi folyamatok egyensúlyára, ezáltal változást okozhatnak viselkedésünkben. Az alábbiakban néhány baktériumot említünk meg, amelyek ily módon hatással lehetnek személyiségünkre. Az első a Toxoplasma gondii nevű parazita, amely a macskaürülékben található és legtöbbünkre ártalmatlan, azonban az arra hajlamos embereknél szembetűnő viselkedésbeli változásokat okozhat.

Dr. Nicky Boulter, a Sydney Műszaki Egyetem fertőzéskutatója az alábbi tapasztalatokról számolt be: „A fertőzött férfiaknál azt vettük észre, hogy rövidebb ideig képesek figyelni, könnyebben szegnek meg szabályokat és vállalnak kockázatot. A nők viszont nyitottabbak, barátságosabbak és ledérebbek lesznek.”

shutterstock_500373671

A következő baktérium a Mycobacterium vaccae nevű talajbaktérium, amelyet a kutatók a prosztatarák kezelésével kapcsolatban vizsgáltak, de a kísérletek során azt tapasztalták, hogy a páciensek kedélyállapotára is kedvező hatással voltak. „Ezt a baktériumot bármelyikünk könnyen belélegezheti, vagy akár a kezünkre is kerülhet” -számolt be róla Dorothy Matthews, a Sage Kollégiumról, majd hozzátette: „Egereken végzett kísérletekből kiderült, hogy a Mycobacterium vaccae antidepresszáns hatása mellett az agyat is serkenti, hiszen a fertőzött egerek kétszer olyan gyorsan végigmentek a labirintuson, mint a többiek.”

Végül meg kell említeni az E.coli nevű baktériumot is, amellyel Dr. Naomi Eisenberger, a California Egyetem pszichológusa harminckilenc önkéntest fertőzött meg egy kísérlet során, majd az alanyokkal kitöltetett egy kérdőívet. A válaszok alapján az derült ki, hogy a fertőzött személyek érdeklődése lankadt a számukra beígért pénzbeli jutalom iránt, illetve kevésbé vágytak a más emberekkel való érintkezésre. Kiderült, hogy az agynak azon részei, amelyre a baktérium kifejtette hatását, a kockázatvállalásra való hajlandóság szabályozásáért voltak felelősek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.