Hajtsd le a WC fedelét!

Számtalan baktérium és vírus terjedését előzhetjük meg, ha lehajtjuk a WC fedelét, de még azelőtt, hogy lehúznánk azt – állítják a kutatók.

Ahogyan sokan a kézmosás szükségességét sem veszik komolyan, a legtöbben jó esetben csak akkor hajtják le a WC fedelét, miután lehúzták azt. Bár az utóbbihoz az is hozzájárulhat, hogy kevesen tudják, mennyi baktérium szabadul robbanásszerűen a levegőbe egy-egy WC-öblítés során.

Mark Wilcox ,a Leeds Oktató Kórház mikrobiológiai igazgatója és munkatársai a legújabb kutatásuk során is ezt a jelenséget vizsgálták, vagyis kíváncsiak voltak arra, hogy a WC öblítés során – főként kórházakban – hogyan terjednek a baktériumok. Kísérletükhöz steril WC-ket a kórházakban gyakran jelenlévő, hasmenést okozó szuperbaktériumal kezelték. Ezután a baktérium terjedését vizsgálták, attól függően, hogy az öblítés előtt lezárták a WC fedelét, vagy sem.

dzq2lic31

Az eredményekből kiderült, hogy mikor a fedél nyitva volt, a baktérium 10 cm-rel az ülőke fölé, valamint a padlóra és a WC tartály mindkét oldalára is eljutott. Ráadásul a levegőben még 90 perccel később is kimutatható volt. Abban az esetben, amikor azonban a fedelet már a WC öblítése előtt lehajtották, a baktériumokat semmilyen közvetlen felületről nem tudták kimutatni.

A kutatás eredményei a szakértők szerint elsősorban a kórházakban lehet nagy jelentőségű, de az otthonokban is rengeteg fertőzést előzhetnének meg az emberek, ha lecsuknák a WC-k tetejét.

"Nincs sok haszna, ha azután hajtjuk le a WC fedelét, ha már lehúztuk. Mi azt tanácsoljuk, hogy hajtsák le a fedelet az öblítés előtt, és mossanak kezet utána" – fűzte hozzá a doktor.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.