H1N1-es asztmásoknak jobb az egészségük!

A legújabb kutatás szerint azok az asztmás betegek, akik a pándémiás H1N1 influenzával kerülnek kórházba, fele akkora valószínűséggel halnak meg vagy szorulnak intenzív ellátásra, mint a nem asztmás betegek.

Az Európai Tüdőgyógyász Társaság amszterdami éves konferenciáján bemutatott kutatás szerint annak ellenére, hogy az asztma a leggyakoribb betegség, amelyben a H1N1 fertőzéssel kórházba kerülő betegek szenvednek, az asztmások esetében kevésbé súlyos az influenza kimenetele. Az asztmában szenvedők esetében általában nagyobb a légzési nehézségek kialakulásának kockázata fertőzések, például H1N1 esetén. Amikor az asztmások tüdejében vírusfertőzés alakul ki, nyák zárja el a szűk légutakat, ami akadályozza a levegő szabad áramlását.

A tanulmány során 1520 olyan beteget vizsgáltak, akiket 55 városban, 75 kórházba vettek fel Nagy-Britanniában H1N1 vírusfertőzéssel. Az eredmények azt mutatták, hogy az asztmában és H1N1 fertőzésben szenvedők gyakrabban szenvedtek légszomjban, többször volt szükségük oxigénpótlásra, és gyakoribb volt a respirációs distressz, mint az asztmában nem szenvedőknél. Az asztmások ugyanakkor fele akkora valószínűséggel haltak meg vagy szorultak intenzív kórházi ellátásra.

yxs5ikyb4

A vizsgálatból az derült ki, hogy az asztmás betegek H1N1 fertőzésük korábbi szakaszában jelentkeztek a kórházban, mint a többi influenzás beteg. A kevésbé súlyos kimenetellel rendelkező asztmások ezen kívül rendszeresen használtak inhalációs szteroidot, és kórházba kerülésük után további szteroidokat kaptak.

Forrás: