Gyógyszerrezisztens TBC terjedhet a Dél-Afrikai Köztársaságban

Gyógyszereknek ellenálló, ragályos tébécé terjedhet a Dél-Afrikai Köztársaságban egy hosszú távú, követéses vizsgálat szerint.

Sok dél-afrikai kórházból rutinszerűen hazabocsátják a gyógyszerrezisztens baktériumtörzsekkel fertőzött betegeket, ezzel környezetüket a tébécé veszélyének teszik ki – olvasható a The Lancet brit orvosi hetilapban közzétett tanulmányban.

Ezeket a betegeket a tébécé, vagyis a tüdőgümőkór kiterjedten gyógyszerrezistens (XDR-TB) vagy minden kezelésnek ellenálló (TDR-TB) baktériumtörzse fertőzte meg, és miután a lehetséges gyógymódok csődöt mondtak, hazaküldték őket a kórházból.

Hónapokat, akár éveket élhetnek még ezek a páciensek, ezalatt a környezetükben élők is elkaphatják az XDR-törzset – mondta Keertan Dheda, a Fokvárosi Egyetem orvosi karának kutatója, a kutatás vezetője.

A tébécé a tüdőt fertőzi meg, a fertőzést a köhögéssel vagy tüsszentéssel a levegőbe jutott cseppek terjesztik. Az utóbbi években a betegséget okozó baktérium gyógyszerrezisztens törzsei kezdtek terjedni az egész világon. Ezek a kórokozók nem reagálnak a forgalomban lévő antibiotikumokra, ezzel pedig egyre növekvő közegészségügyi fenyegetést jelentenek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint Kelet-Európában, Ázsiában és Dél-Afrikában 450 ezren szenvednek több szerrel szemben ellenálló tuberkulózisban (MDR-TB), ezeknek a betegeknek több mint felét egyetlen létező kezelés sem gyógyítja meg.

vermergezes2

Dheda kutatócsoportja 107, XDR-baktériummal fertőzött beteget követett nyomon 2008 és 2012 között. A páciensek a Dél-Afrikai Köztársaság három tartományából származtak. Vérmintát is vettek 56 betegtől, hogy megállapítsák, tíz tébécégyógyszer közül melyek hatásosak esetükben.

Annak ellenére, hogy intenzíven kezelték őket átlagosan nyolcféle tébécégyógyszerrel, sokan nem gyógyultak meg. Öt évvel a terápia kezdete után csak 12 beteg volt egészséges, 74-en meghaltak. A kutatók azt fedezték fel, hogy a vizsgált betegek majdnem kétharmada legalább nyolc gyógyszerre volt rezisztens, egy páciens kórokozója pedig a tesztelt tíz antibiotikum egyikére sem reagált.

Ennél is aggasztóbb, hogy a kiterjedten gyógyszerrezisztens (XDR) baktériumtörzzsel fertőzött betegeket hazaengedték – vélte Dheda. A hazaküldött betegek átalagosan még 20 hónapot éltek – tehát bőségesen volt idő arra, hogy a tüsszögéssel és köhögéssel levegőbe kerülő kórokozókat mások belélegezzék és megbetegedjenek – hangsúlyozta a kutatás vezetője.

Egy páciensnél követték a fertőzés útját, és az derült ki, hogy a beteg fivére is tébécés lett, bele is halt a kórba – áll a tanulmányban.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.