Európában már influenza-járvány van

Európa teljes déli részén (beleértve Franciaországot), valamint Angliában és Norvégiában is kiterjedt influenzajárvány van.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint az elmúlt heti megfigyelések alapján összesen nyolc európai ország adott jelentést földrajzilag kiterjedt influenzajárványról. Emellett egyre több ország számol be regionális járványokról is – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton.

A közlés szerint továbbra is elsősorban az influenza A vírusok terjednek a kontinensen. A figyelőszolgálat októberi indulása óta az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló emberektől vett légúti mintákból a laboratóriumi vizsgálatok során a pozitív esetek 98 százalékban az influenza A vírusát mutatták ki, míg a fennmaradó 2 százalékban az influenza B vírusának jelenlétét igazolták – közölte az ÁNTSZ az ECDC jelentése alapján.

tx0jaxzx

Magyarországon az influenza továbbra is lassan terjed, bár az Országos Epidemiológiai Központ szerdai jelentése szerint az előző egy hétben Budapesten és 14 megyében nőtt az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma. A figyelőszolgálatra kijelölt orvosok január 27. és február 2. között 12 százalékkal több beteget regisztráltak, mint az előző héten. A legtöbb beteget a fővárosból, Pest, Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből jelentették.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.