Coli fertőzés veszélye miatt forralni kell az ivóvizet öt mátrai településen

Coli fertőzés veszélye miatt fel kell forralni a vezetékes ivóvizet használat előtt a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szervének keddi előírása szerint öt mátrai településen: Parádon, Bodonyban, Mátraballán, Parádsasváron és Mátraszentlászlón – közölte a szolgáltató Észak-magyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. szerdán.

Molnár Attila, az ÉRV műszaki igazgatója Parádon tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a közkutakhoz köthető helyi problémáról van szó.   Tájékoztatása szerint az első, “a víz nem megfelelő mikrobiológiai minőségét” mutató mintákat június végén találták. Mivel a második mintavétel is pozitív volt, a szolgáltató értesítette a népegészségügyi szakigazgatási szervet, és az elrendelte az öt településen a vezetékes ivóvíz felforralását felhasználás előtt, ivás, főzés, fogmosás esetén.

bakterium1

A műszaki igazgató elmondta: a térséget ellátó köszörűvölgyi tisztítóműből az érintett községeken kívül még mintegy húsz település kapja a vizet. Máshol azonban nem találtak szennyezett mintát, ami azt jelzi, hogy helyi szennyeződésről lehet szó. Véleménye szerint a rendszertelenül, esetleg szabálytalanul használt közkutakban megmaradt pangó vízben elterjedt kórokozók okozhattak gondot.  Molnár Attila hozzátette: reményeik szerint rövid időn belül sikerül kitisztítani a vezetékeket, és péntekre fel lehet oldani a korlátozást. Addig is azoknak, akik nem akarnak vizet forralni, lajtos kocsikból, illetve zacskózva biztosítják az ivóvizet.

A Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szervének szerda délutáni tájékoztatása szerint az ivóvízben kimutatható szennyeződésnek több oka lehet. A mikroorganizmusok megjelenése jelezheti azt, hogy az alacsony vízfelhasználás miatt az ivóvízvezetékben sokáig áll, pang a víz, de utalhat az ivóvízvezeték vagy a mintavételi hely műszaki hibájára is.

A parádi polgármesteri hivatalban kapott tájékoztatás szerint eddig nem jelentettek a coli fertőzéshez köthető megbetegedést.

A coli baktérium gyomor- és bélfertőzést, erős hasmenést okoz, de bizonyos törzseivel való fertőződés ennél súlyosabb következményekkel járhat. (MTI)

Forrás: