Baktériumos oltás a tüdőfertőzés ellen

A tuberkulózis kórokozójához hasonló baktériumot tartalmazó oltás segítségével elérhető a tüdőfertőzéssel szembeni védőhatás.

A tuberkulózis (TBC) kórokozója a Mycobacterium tuberculosis. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a TBC egyike a 10 leggyakoribb haláloknak – évente mintegy 1,7 millió ember hal meg ezen betegség következtében.

Jelenleg megelőzésre a BCG-oltást használják, ami nem túl hatásos. A TBC ráadásul egyre súlyosabb közegészségügyi problémát jelent, ugyanis egyre terjednek a gyógyszerekkel szemben ellenálló törzsek.

Az Albert Einstein Orvosi Egyetem munkatársai kísérleti egerekbe egy újfajta baktériumot oltottak, és az így kezelt állatok képessé váltak a Mycobacterium tuberculosis legyőzésére. A munkacsoport az esx-3 nevű gén variánsaira koncentrált, mely alapvető a kórokozó terjedésében: ennek segítségével képes a baktérium az immunrendszer megkerülésére.

Egy másik kórokozó, a Mycobacterium smegmatis viszont a gén hiányában is képes túlélni. A kutatók törölték a Mycobacterium smegmatisból a kérdéses gént, és olyan hatalmas adaggal oltották az egereket, ami az ép kórokozóból halálos lenne.

vitx2zvf12

Három nappal később a kórokozó nem volt kimutatható a tüdőkből és a vesékből.

Következő lépésben William Jacobs és munkatársai a Mycobacterium tuberculosis esx-3 génjét vitték át a Mycobacterium smegmatisba, és a hibrid baktérium oltásának hatására védelem alakult ki a Mycobacterium tuberculosissal szemben is.

A túlélési adatok elemzése szerint az oltásban nem részesült egerek Mycobacterium tuberculosissal fertőzve átlagosan 54 napig éltek.

A BCG-oltás az életidőt 65 napra növelte, míg a hibrid oltás 135 napos túlélést eredményezett. Azon egyedek szervezetében, akik legalább 200 napig éltek, már nem lehetett detektálni a baktérium jelenlétét.

Mindazonáltal csak az egerek 20 százaléka élt túl, emiatt a hatásfok fejlesztésére további vizsgálatok szükségesek.

Forrás: