Baktériumfaló proteinek a könnycseppben

A tudósok kiderítették, miként nyújtanak védelmet a könnycseppben rejlő proteinek, hosszas kutatások során ugyanis kiderült, hogy ezek a lizozim nevű enzimek olyan fogsorszerű szerkezettel rendelkeznek, melyek segítségével úgy rágják át magukat a bakteriális sejtfalakon, mintha egy cső kukoricát falnának fel.

A Kalifornia Egyetem munkatársai, Gregory Weiss, a molekuláris biológia és kémia professzora, valamint Philip Collins docens, aki fizikával és csillagászattal foglalkozik, egy kis csapatot hoztak létre a rejtély megfejtésére. Vizsgálataik során a különálló lizozimeket egy karbon nanocsőhöz ragasztották, melyet egy elektromos áramkörre csatlakoztattak. Amikor áramot jutattak bele, a nanocső egy pici – az emberi hajszálnál százezerszer kisebb – mikrofonformát vett fel, amellyel hallani lehetett a proteinek „falatozását”.

ymk7qx6t2

Ezzel a kísérlettel két dologra derült fény. Egyrészt arra, hogy miközben a protein a baktérium felületén halad, a mozgással párhuzamosan harapdálja is azt. Másrészt, hogy minden egyes harapás nyomán egy apró lyuk keletkezik, míg végül akkora lesz a nyílás, hogy a baktérium felrobban. Az is kiderült, hogy minden egyes harapásnak sajátos ritmusa van, egy lépés alatt nyitja ki a baktérium a "száját" és két lépés alatt zárja be.

Weiss elmondta, hogy a jövőben más proteineken is kipróbálják a fenti mikrofonos módszert, abban bízva, hogy ezáltal a rákos sejteket is fel tudják majd kutatni, méghozzá nagyon korai fázisukban, ami jóval nagyobb javulási eredményeket hozhat.

Forrás: