Amit a kullancsról és annak eltávolításáról tudni kell

Aki szeret kirándulni, annak nem árt odafigyelnie a kullancsokra!

Milyen állat a kullancs?

A kullancsok olyan apró méretű pókszabásúak, amik elsősorban emlősök és madarak vérét szívják. Világszerte majdnem 800 fajuk ismert, de Magyarországon csupán 42-féle található meg. Táplálkozási idejük 2-15 nap, ez idő alatt eredeti méretük 120-szorosára is képesek megduzzadni. Megfelelő körülmények között pedig több évig is kibírják táplálék nélkül.

Hol fordulnak elő a kullancsok?

Szinte mindenhol! Nemcsak erdei kirándulásokon találkozhatunk kullancsokkal, hanem városi parkokban és saját kertünkben is. Kullancstámadásra tulajdonképpen 2 irányból számíthatunk – fentről és lentről:

1. A szemmel rendelkező kullancsok (pl.: birkakullancs) a fűszálakon pihennek, majd onnan kapaszkodnak fel áldozatukra.

2.  A szem nélküli, kullancsok (pl.: közönséges kullancs) a lombos fákon, bokrokon várnak, míg az elülső lábaikon lévő Haller-szerv nem jelzi, hogy potenciális áldozat közeledik – ilyenkor fentről vetődnek áldozatukra.

Ajánlott óvintézkedések kullancs ellen

– Amennyire csak lehet, takarjuk el a bőrünket, ne adjunk támadási felületet az élősködőknek!

– Kullancsriasztóval naponta többször fújjuk le/kenjük be magunkat és társainkat!

kullancs3

Kullancseltávolító kanál nélkül ne induljunk el!

– Az alapos átvizsgálásra mindig szánjunk időt!

Házi kedvencünknek vásároljunk kullancs elleni eszközt (pl.: állatgyógyászati szereket forgalmazó patikában).

A kullancsok milyen betegségeket terjesztenek?

A kullancsok más fertőzött állatok vérét szívva válnak fertőzővé. Európában 15-féle betegséget terjesztenek, ebből 7 emberre is átterjedő. A 2 legismertebb a Lyme-kór és az agyhártyagyulladás. Nem minden kullancs hordozza ezeket a betegségeket, de tudjuk, „jobb félni, mint megijedni”, ezért minden egyes kullancsot érdemes úgy kezelni, mintha komoly veszélyforrás volna.

Szerencsére az emberek többsége általában még a vérszívás előtt, vagy a vérszívási szakasz kezdetén megtalálják és eltávolítják a kullancsot, így kicsi az esélye annak, hogy a kórokozók a sebbe jutnak. Ám ha a fertőzött kullancs 1-2 napig a bőrben van, akkor szinte biztos a kórokozók bejutása.

Hogyan távolítsuk el a kullancsot?

Ha kullancsot észlelünk, minél előbb távolítsuk el a fertőzések átadása miatt! Ez a legfontosabb szabály! Gyógyszertárban érdemes egyszer használatos műanyag kullancseltávolító kanalat vásárolni, ezzel ugyanis könnyedén kiszedhető a kullancs. De mégis hogyan? Mutatjuk!

A kullancs eltávolításának menete kullancseltávolító kanállal

1. Fertőtlenítsük le a kullancseltávolító kanalat.

2. Kiszedéskor ne használjunk semmilyen kenőcsöt vagy folyadékot (ecet, olaj), mert ezzel csak növeljük a fertőzésveszélyt.

3. Ott fogjuk meg a kullancsot, ahol a lehető legközelebb van a bőrhöz. Ha szükséges, kicsit feszítsük meg a bőrt, és húzzuk félre a szőrszálakat, hogy jobban hozzáférjünk az élősködőhöz.

kullancs3

4. Miután megfogtuk a kullancsot, kezdjük el felfelé húzni: finoman, de határozottan. Nagyon fontos, hogy ne csavargassuk, ne nyomjuk össze, mert a kullancs testéből kiömlő kórokozó-tartalmú testváladék megfertőzi a csípett személyt! Menet közben ne engedjük el, csak egyenletesen húzzuk felfelé.

5. Nem kell megijedni, ha a kullancs feje beszakadt, mert az pár nap alatt kilökődik, de azért figyeljük a sebet, hiszen fertőzés, gyulladás veszélye fennáll.

6. Ha kijött a kullancs, akkor fertőtlenítsük a csípés helyét bőrön alkalmazható fertőtlenítő oldattal, majd tegyünk rá ragtapaszt.

7. Fertőtlenítsük le a kezünket és a kullancseltávolító kanalat is.

8. Ezután a kullancsot tegyük egy jól zárható, kis dobozba, és vigyük el egy kullancsambulanciára, vagy rendeljünk az interneten kullancstesztet. Ezek segítségével megtudhatjuk, hogy fertőzött volt-e a kullancs.

Ha a kullancskiszedése utáni 1 hónapon belül betegségtüneteket tapasztalunk (láz, hányás, hidegrázás, izomfájdalom, gyengeség, piros folt, kiütés, fejfájás, szédülés, nyirokcsomó duzzanat), akkor azonnal keressünk fel egy orvost!

Forrás: