5 tipp a családi nátha ellen!

Öt egyszerű módszerrel megakadályozhatjuk, hogy ha lehet, ne ragasszuk át egymásra a náthát családunkban.

Sajnos, családokban gyakori, hogy a beteg családtagról gyorsan továbbterjed a vírus a másikra, vagy akár mindenkire, és ezzel több hetes gyötrelmet okozunk mindenkinek. A szülő hiányzik a munkából, a gyermek az iskolából, az éjszakák nyugtalanok. Azért ne pánikoljunk, ha párunk vagy gyermekünk tüsszögve, köhögve jön haza. Íme 5 módszer arra, hogy megelőzzük a megfázás terjedését!

1. Alapos kézmosás

Fontos a higiénia! Számtalanszor hallhattuk ezt már, ám a kézmosás kiemelt fontosságú, hogy a betegség terjedését meggátoljuk, a fertőzések 80 százaléka ugyanis érintéssel terjed. A kézről a szájra, és a szembe kerülnek a baktériumok.

Persze nem zárhatjuk ki őket a házból, de ha mindenkinek a kezét tisztán tartjuk, kisebb az esélye, hogy átadjuk egymásnak a megfázást. A kézmosás legyen alapos, minimum 20 másodpercig tartson! Ha nincs a közelben mosdó és szappan, az alkoholos kéztörlő is megteszi.

2. Fedjük be az orrot és a szájat!

Legtöbben a kezünket kapjuk a szánk és orrunk elé, ha tüsszentünk, köhögünk. Fedjük inkább szövettel, vagy a könyököt használjuk és ne a tenyerünket! Így a baktériumok nem jutnak a tenyérbe, és nem terjednek.

natha_influenza_kapgaleria15

3. Fertőtlenítés

A baktériumok sokáig élnek a felületeken, így esélyes, hogy a fertőzést a család más tagja is megkapja a betegtől. Fertőtlenítsük az asztalt, a kilincseket, a távirányítót, játékokat! Persze, ne megszállott módjára tegyük ezt és mindennel, amihez csak a gyermek hozzáér!

4. Eldobható holmik

A baktériumok a közös törölközőn, fogmosó poháron át is terjednek. Ha valaki beteg a házban, fontoljuk meg, hogy az illető egy hétig eldobható papírtermékeket használjon.

5. Törődjünk magunkkal!

Meg lehet előzni egészséges étkezéssel, elég alvással és stressz csökkentéssel a megfázást? Nem igazán. Annyi bizonyos, hogy jól tesszük, ha az immunrendszerünket erősen tartjuk, hogy képes legyen legyőzni a vírusokat.

Ne feledjük, hogy nehéz őket megállítani, tehát ha egyszer továbbterjedt a vírus a családban, esélyes, hogy más is elkapja majd! Amikor a gyermek köhögni kezd, már késő! Az ember már fertőző, mielőtt tünetei megmutatkoznak. Ha kudarcot vallott a megfázás-megelőzés, ne okoljuk magunkat! Garancia nincs arra, hogy nem kapja el más is a betegséget!

Forrás: