11 kérdés és 11 válasz a nátháról

A tüsszögés és orrfolyás ellenszere, sokszor a leghumánusabb és legtermészetesebb módszerekben rejlik, a homeopátiában.

Mi okozza a közönséges náthát?

A nátha az orr nyálkahártyájának gyulladásos megbetegedése, melyet több mint kétszáz különböző vírusféleség okozhat. Éppen ez az oka, hogy az egyszer már átvészelt betegség után nem alakul ki a szervezetben immunitás az újabb fertőzéssel szemben, és ezért nincsen nátha elleni oltóanyag sem.

Minek köszönhető, hogy a téli náthás időszakban van aki megbetegszik, és van, aki nem?

Ha a szervezet immunrendszere elég erős, akkor képes leküzdeni a vírusfertőzést, és így nem alakul ki maga a betegség. A test lehűlése, a stressz, a fáradtság csökkentik az immunrendszer működését és így a szervezet saját védekezőképessége is gyengül.

Van-e valamilyen homeopátiás lehetőség a nátha megelőzésére?

A vírusfertőzések megelőzésére az Oscillococcinum nevű homeopátiás készítményből javasolt hetente egyszer egy tubusnyit elszopogatni. A kezelést késő ősztől egészen kora tavaszig lehet folytatni.

És mi a teendő, ha már észleljük magunkon a nátha tüneteit?

Az Oscillococcinum ilyenkor is segít, mert a szervezet saját védekezőrendszerének serkentésével lerövidíti a betegség lefolyását, és véd a szövődményektől. A tünetek megjelenésének napján szopogassunk el reggel, délben és este egy-egy tubusnyit, a következő napon reggel és este egy-egy tubussal, a harmadik napon pedig este egy tubussal.

natha34

A már kialakult betegség esetén hogyan lehet enyhíteni a nátha kellemetlen tüneteit?

Száraz, orrdugulással kísért nátha esetén az orrgyök és a homlok fájdalmát csökkenti a Sticta pulmonaria, a sorozatos tüsszentés és a borzongás enyhítésére pedig a Nux vomica javasolt.

Ha megindul a vizes orrfolyás, az orrcimpák pirosak és fájdalmasak a sok orrfúvástól, akkor az Alium cepa, vagy az Arsenicum album segíthet, ha a váladék sűrűbb, nehezen ürül, akkor a Hydrastis canadensis és a Kalium bichromicum a választandó.

Az orrnyálkahártya duzzanatát homeopátiás orrcseppel, vagy Apis mellificaval csökkenthetjük.758A Kalium muriatikum csökkenti a fülkürt hurutos gyulladását és így a fülbetegségre hajlamos gyermekeknél megelőzhető a nátha gyakori szövődményeként fellépő középfülgyulladás.

Lehet egyszerre többféle homeopátiás golyócskát is szedni?

Igen lehet. Ha nem tudja eldönteni, hogy melyik golyócska lenne az ön számára a legmegfelelőbb, akkor válasszon úgynevezett "komplex készítményt", mint például a Coryzalia. Ez a tabletta több, alacsony hígítású homeopátiás szer keverékéből áll, és a nátha valamennyi tünetét, az orrdugulást, az orrfolyást, és a fejfájást is jól enyhíti.

Meddig érdemes folytatni a "házi kezelést"?

Ha a panaszok 2-3 napon belül enyhülnek, a közérzet javul, akkor a homeopátiás golyócskák szedését is fokozatosan csökkenteni lehet, majd a tünetek megszűntével azok szedése abbahagyható.

Ha azonban hidegrázás, láz, köhögés, arcüreg fájdalom jelentkezik, illetve az orrváladék sűrűbbé és sötétebb színűvé válik, akkor feltétlenül szükséges az orvosi vizsgálat, mert ezek a tünetek baktérium okozta szövődményre utalhatnak.

Érdemes-e antibiotikumot szedni a náthára?

Nem, egyszerű nátha esetén szükségtelen antibiotikum szedése, mert a betegséget okozó vírusokra nem hat ez a gyógyszerféleség, sőt a felülfertőződés sem előzhető meg vele, ellenben a feleslegesen szedett gyógyszerekkel a szervezet biológiai egyensúlyát komolyan megzavarhatjuk.

Az antibiotikum szedése csak baktérium okozta szövődmények esetén szükséges, de a homeopátia ilyenkor is meggyorsítja a gyógyulás folyamatát.

allergia_kepgaleria4

Hogyan lehet segíteni a kisbabák nátháján, akik az orrdugulás miatt nem tudnak szopni?

Az eddig felsorolt szerek mellett gyorsan segít a Sambucus nigra. A homeopátiás golyócskákat ilyenkor kevés előre felforralt és lehűtött vízben oldjuk fel és ezzel az oldattal itassuk meg a babát. Többféle golyócskát is adhatunk így egyszerre. Orrszívás előtt érdemes homeopátiás orrsprayt is használni, mert így csökkenthető az orr nyálkahártyájának duzzanata.

Van-e valamilyen homeopátiás segítség a lábadozás időszakának meggyorsítására?

A gyulladás után a légúti nyálkahártyák élettani állapotának helyreállítását szolgálja a Sulfur iodatum. Ha a lábadozási időszakban napközben van még egy kevés orrváladékozás, ugyanakkor csak nehezen tér vissza az íz- és a szagérzés, akkor jó segítséget nyújt a Pulsatilla.

Milyen lehetőség van a gyakran visszaeső, legyengül immunrendszerű betegek újabb megbetegedésének kivédésére?

Ilyen esetben érdemes homeopata szakorvost felkeresni, aki alapos kikérdezés és vizsgálat után megállapítja a páciens homeopátiás alkatát. Az alkati kezeléssel az immunrendszer megerősödik, a betegséghajlam csökkenthető, és idővel egyre ritkábbak lesznek a felső légúti hurutos megbetegedések.

Forrás: