Prosztatavédő tökmag és házasélet

A férfiak jelentős részének tudomása van a prosztatája létezéséről, ugyanis számtalan kellemetlen tünet okozója lehet ez a szerv.

Amíg jól működik, jelenléte teljesen észrevétlen marad. Fontos tehát, hogy megóvjuk egészségét tudatos életvitellel, intimtornával és akár a táplálkozással is. A prosztatavédő élelmiszerekről, természetes anyagokról dr. Babai László, az Oxygen Medical prevenciós szakértője beszélt.

Kicsi, de jelentős szerv

A prosztata (dülmirigy) a húgyhólyag alatt elhelyezkedő, gesztenye nagyságú és alakú, tokkal körülvett mirigy, amelynek váladéka adja a sperma folyékony részének jelentős hányadát. A szerv tömörsége miatt kitapintható a végbélen keresztül és duzzanata következtében nagy nyomást tud gyakorolni a rajta áthaladó húgycsőre, ezt tapasztalhatják a prosztata megnagyobbodással küzdő férfiak a vizelési nehézségeikben.

A méretbeli növekedésen kívül, a prosztata jellemző betegsége lehet a gyulladás és akár a rák is. A megnagyobbodás olyan gyakori jelenség, hogy az 50 év feletti férfiak 50 százalékát érinti, hiszen a jóindulatú elváltozás hátterében az öregedés folyamatában lejátszódó hormonális változások is állnak. Jellegzetes tünetei a vizeletürítési problémák, illetve az utócsepegés.

prosztata_6401

A sűrű vizelési inger, a vizelési képtelenség, a fájdalom, a hidegrázás, a láz akut prosztatagyulladást jelezhet, amely orvosi kezelést igényel. A krónikus gyulladás tünetei nem ilyen feltűnőek, hiszen ott nincs láz, jelentős fájdalom, de a problémák állandóan jelen vannak.

Mindenképpen kivizsgálást igénylő állapotról van szó, hiszen akár daganatos elváltozásnak is alapja lehet. A jó hír, hogy a prosztata rendszeres kiürítése pozitív hatással van a szervre, így az aktív nemi élet kifejezetten terápiás hatású. (Érdekes megfigyelés, hogy a többnejűséget engedélyező országokban jóval alacsonyabb a prosztatabántalmak aránya.)

Védőhatású élelmiszerek

A torontói egyetemen jó ideje vizsgálják az élelmiszerek és tápanyagok egészségre gyakorolt hatását. A prosztatarák megelőzése céljából is tesztelték már számos élelmiszer védőhatását, hogy még teljesebbé tehessék a betegség terápiáját. Különös figyelmet fordítottak az E-vitamin, a szelén, a D-vitamin, a zöld tea, a szója és a likopin emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatására.

Sajnos vannak olyan élelmiszerek, amelyekről még nem készült megfelelő számú vizsgálat, pedig feltételezhetően nagyon jó hatással vannak a prosztatabetegségekre, ilyen például a gránátalma. Egyelőre sajnos a táplálékok hatóanyagairól még csekély számú adat áll rendelkezésre ahhoz, hogy minden lehetséges védőfaktorra fény derüljön, de a közeli jövőben egészen biztosan megszületik majd egy bővebb lista azokról a természetes összetevőkről, amelyek a prosztatarák megelőzésében és a gyógyításában is kiemelt szerepet játszhatnak. Addig érdemes odafigyelni a bizonyítottan jótékony hatású élelmiszerek fogyasztására.

Tökmag és kisvirágú füzike

A prosztata megnagyobbodása lassabban kialakuló tünetekkel járó folyamat, amelynek megelőzésében és kezelésében a már említett rendszeres nemi életen kívül ajánlott módszer az intimtorna (ennek már férfiaknak kidolgozott változata is van), és a szűk alsónemű, nadrág kerülése.

Akár erről a jelenségről, akár gyulladásról van szó, van néhány olyan természetes anyag, amelyek gyógyhatásai bizonyítottak:

  • Tökmag, a tökmagolaj és az ezt tartalmazó szerek.
  • Mogyoró, dió, és telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajak (például olíva, szezám).
  • A keresztesvirágúak (brokkoli, kelbimbó, kelkáposzta) védőanyaga a diindolmetán, a szójáé pedig a genisztein. Ezek az anyagok olyan fehérjék termelődését akadályozzák, amelyeknek kémiai kölcsönhatása hozzájárul a prosztatarákot okozó sejtek terjedéséhez.
  • Tengeri alga, tengeri halolaj, magas jód és szeléntartalmuk miatt.
  • Kisvirágú füzike; a gyógynövényből lehet teát főzni (1/4 liter forró vízhez 1 púpozott teáskanál füzike, amiből egy csészét éhgyomorra, egy csészét vacsora előtt fogyasztunk), de kapható tabletta formájában is.
  • A paradicsom magas likopintartalma miatt védőhatású. A Harvard Orvosi Egyetemen kimutatták, hogy azoknál a férfiaknál, akik paradicsom alapú élelmiszereket fogyasztottak heti két alkalommal, vagy többször, azoknál 34%-kal csökkent a prosztata rák kockázata, mint azoknál, akiknek ez nem szerepelt az étrendjében.

paradicsomleves

  • A szója a növényi ösztrogén tartalma miatt jelentős szerepű a védelemben. Egyes kutatók szerint a magas szójafogyasztásnak köszönhető, hogy Japánban, 100 000 férfiból mindösszesen 4 hal meg prosztata rákban, összehasonlítva ezt a nyugati országokkal, ahol ez az arány 17 a 100 000-ből.
  • A törpepálma a legtöbbet kutatott, prosztata-megnagyobbodás kezelésére alkalmas gyógynövény. Termései 1,5%-ban a tesztoszteron metabolizmusába bekapcsolódó zsírsavakat és szterolt tartalmaznak, gátolják a prosztatamegnagyobbodásért is felelős dihidrotesztoszteron képződését. A gyógynövény 50 százalékkal csökkentette az éjszakai vizelések számát és 42 százalékkal mérsékelte a hólyagban maradó vizelet mennyiségét is.

csalán

  • A csalán kivonata gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaz, amelyek csökkenteni képesek a prosztatasejtek anyagcseréjét és növekedését, s ezzel a gyulladások és a megnagyobbodás rizikóját is. A törpepálmával kombinálva hatása megsokszorozódik!
  • Kitűnő fertőtlenítő hatású és vizelethajtó a medveszőlő, amellyel azonban óvatosan kell bánni, mert nagyobb mennyiségben májkárosító hatású, ezért teáját egy hétnél tovább ne fogyasszuk!

Forrás:

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.