Merevedési zavar a fájdalomcsillapítóktól?

Egy új tanulmány szerint egyes, hátfájdalomra használt vényköteles fájdalomcsillapítók tartós használata akár merevedési zavarhoz is vezethet.

Dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd orvosa a fájdalomról és annak csökkentési lehetőségeiről beszélt.

Összefüggés a hatóanyag a merevedési zavar közt?

A Spine magazinban megjelent cikk szerint azok a férfiak, akik hosszú időn át vényköteles opioid fájdalomcsillapítókkal enyhítik hátfájdalmukat, nagyobb eséllyel néznek szembe az erektilis diszfunkcióval. Az amerikai kutatók 11.000 férfi elektronikus egészségi adataiból következtettek az összefüggésre.

A vizsgálódásnak az adott alapot, hogy a krónikus fájdalommal élő férfiak közül jónéhányan tapasztaltak merevedési zavart, amelynek hátterében állhat depresszió, dohányzás, az idősödés, illetve a fájdalomcsillapítók kiváltotta alacsony tesztoszteronszint. A kutatók ezért elkezdték az elektronikus nyilvántartások adatait vizsgálni az összefüggések feltárása végett.

A férfiak valamennyien hátfájás miatt keresték fel az orvost, az ő kórtörténetüket tekintették át hat hónappal az első vizit előtt és után. Kiderült, hogy a magas dózisú opioidokat szedő férfiak több,  mint 19 %-ának írtak fel tesztoszteronpótlókat vagy más, merevedési zavar kezelésére alkalmas gyógyszert.

Ezzel szemben a nem opioid fájdalomcsillapítókat szedő férfiak közül csak 7 %-nak volt szüksége hasonló kezelésre. Az alacsony dózisú opioidokat szedő férfiak 12 %-a kapott orvosi segítséget a merevedési zavarok kezeléséhez. Természetesen az idősebb életkor jóval nagyobb eséllyel eredményezte az erektilis diszfunkciók megjelenését.

erekcio_kepgaleria

A tudósok hangsúlyozták, hogy a vényköteles fájdalomcsillapítók nem feltétlenül vezetnek merevedési zavarhoz, mindesetre a kezelőorvosoknak érdemes alaposan megfontolni, milyen módszert alkalmaznak a hátfájdalom kezelésében. (Ezt a megállapítást annak fényében érdemes értékelni, hogy az Egyesült Államokban 1999 és 2010 közt megnégyszereződött a vényköteles opioidok forgalma. Ugyanakkor Magyarországon az opioidok az ortopédiában ilyen esetekben nem első választandó szerek, jellemzően paracetamolokkal és non-szteroidokkal próbálkoznak először az orvosok.)

Fájdalomterápia másképpen

A fájdalmat nem csak gyógyszeresen lehet csillapítani. Az állandó mozgásszervi fájdalom, a porckopás, a mozgásbeszűkülés, az értékelési zavarok meglehetősen gyakran az úgynevezett triggerpontok miatt alakulnak ki. Triggereknek nevezzük a tartósan megvastagodott és megrövidült izmokat, amelyek eredője lehet például a lumbago, egy sportbaleset, vagy a túlzott terhelés.

A triggerek nagyon jól oldhatók lökéshullám terápiával, amely élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nem csak a fájdalmat csökkenti, de a valódi okot is megszüntetheti a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. A kezelés során nagy energiájú lökéshullámot juttatunk a kijelölt helyre, amely enyhe fájdalommal járhat.

Akár diagnosztikus módszernek is beválhat az eljárás, mert a fájdalom a „beteg” pontokon jelentkezik kifejezettebben. Az eredmények pedig akár már az első kezelés során jelentkezhetnek – ismerteti Dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd orvosa.

A módszert alkalmazzák háti- és nyaki feszültség, gerinc eredetű fájdalmak, tépd-, csípő-, könyökfájdalmak, vállba-, karba sugárzó fájdalmak, meszes váll, sportsérülés esetén, de beválhat sarki és talpi eredetű panaszok, sőt, a szédülés, fejfájás, fülzúgás bizonyos formáinál is. A terápia eredményessége már néhány kezelés után érezhető, de a teljes kúrához 2-6 kezelésre is szükség lehet.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.