Lehet a here visszeres?

Visszér akárhol kialakulhat, nemcsak a lábakban – Bármilyen meglepő, a here visszér is gyakori, a betegség általában a magas és sovány férfiakat érinti.

Bár igen ritkán hallunk felőle, meglehetősen gyakori probléma a here visszér – kialakulását pedig nem lehet megelőzni. Elsősorban a fiatal férfiaknál fordul elő – főleg kamaszoknál és fiatal felnőtt korban. Oka, hogy a herékben a vénák nem működnek megfelelően, a vénás vér visszafolyása valamilyen oknál fogva akadályozott, és ezért pangás lép fel. A vértöbblet szállítása problémás: a vér jó irányba folyik, de van, ahol irányt téveszt – így alakul ki a visszértágulat.

Elsősorban a magas, vékony férfiak szenvedhetnek tőle, és náluk is az esetek 90 százalékában a bal oldali heréknél fordul elő a probléma: ezekbe ugyanis több vér folyik.  A kamaszoknál a testmagasság megváltozása lehet az oka, hogy ezzel együtt nő a here visszér előfordulásának gyakorisága is – valószínűleg azért, mert a here vénára nagyobb hidrosztatikai nyomás nehezedik.

gumikesztyu12

Fájdalmas-e?

A legtöbb esetben tünetmentes a here visszértágulat, de a férfi érzékeli, hogy valami megváltozott. Meleg időben előbb jelentkezik tünet, és elsősorban akkor, ha sokáig állt vagy ült az illető, esetleg megterhelő edzésen van túl. A herezacskón át tapinthatók a kitágult vénák. A herékben fájdalom tapasztalható, húzó, kellemetlen érzés észlelhető a herezacskóban, a tágulat oldalán a here kisebb.

Többnyire nincs szükség a here visszér kezelésére, nem ártalmas – ha azonban azt tapasztaljuk, hogy fáj, vagy megduzzad, kérjünk orvosi segítséget, aki gyógyszert javasol a problémára. Öltözzünk úgy, hogy ne irritálja semmi a heréket. Egy kényelmes alsónadrág sokat segíthet!

Nagyobb problémát akkor okozhat, ha a kitágult vénák miatt a here vérkeringése romlik – ez ugyanis azt eredményezi, hogy az azt körülvevő szövetekben emelkedik a hőmérséklet, és ez rossz hatással van a spermiumtermelésre. Akár károsodhat is a here – egyik oka annak, ha egy férfi megtermékenyítő képessége romlik, éppenséggel a here visszértágulat.

orvos79

Mikor kell műtét?

Műtétre akkor van szükség, ha a here fájdalom állandósul – Nyílt műtéttel ma már kevésbé orvosolják a problémát, inkább a mikrosebészeti- és a lapraszkópos módszerek népszerűek. Kisebb megterheléssel járnak és a kórházban is rövidebb időt kell tölteni.  A műtéttel a kitágult vénákat kiiktatják a vérkeringésből, ezzel a keringés javul, és a megtermékenyítő képesség is helyreáll, de több hónap kell hozzá.

Az operációt követően tanácsos herezacskó támaszt viselni, a duzzanat miatt pedig jeges borogatást alkalmazni. A műtét helyét még fájlalhatjuk egy ideig. Célszerű egyébként gyakran végezni magunkon hereönvizsgálatot, ilyenkor tapintással megvizsgáljuk, tapasztalható-e fájdalom vagy dudor a herében. Ne fekve végezzük, mert olyankor az erek normálisnak tűnnek. Álló helyzetben tapogassuk át a heréket.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.