Itt a top 5 pasigyilkos

A szívinfarktus az elsők között pusztítja a férfiakat, sok-sok apa, testvér, fiú és barát életét követelve évente. Olykor az élet és halál közti határvonal olyan vékony, akár a borotvapenge. Lássuk az 5 okot, amely leggyakrabban pusztítja a férfiakat.

Ha egy férfi nem kezd el időben foglalkozni egészségével és odafigyelni rá, bizony észrevétlenül is a stroke vagy a szívinfarktus előszobájába kerül. A férfiegészség jellemzően hanyagoltabb, mint a női, sok férfi ha csak lehet, kerüli az orvosokat. Sajnos, rosszul teszi.

Mely betegségek sújtják leggyakrabban a pasikat? Melyek a tipikus férfi bajok? Lássuk csökkenő sorrendben azokat, amelyek sajnos legtöbbször a férfiak életét is követelik.

5. Stroke

Miért vagyunk veszélyben? Tévedünk, ha azt hisszük, hogy az a sok-sok férfi, aki stroke-ot kap, mind az idősebb korosztály tagja. Egy amerikai felmérés szerint 14-ből 1 esetben az áldozat 45 évesnél fiatalabb. Egy neurológus megfogalmazása szerint, ha legalább száz, 40-es férfin végeztünk már MRI vizsgálatot, azt fogjuk látni, hogy jelentős részüknek volt már „néma stroke”-ja. Ez pedig azért ijesztő, mert a csendes stroke-ot általában a már sokkal súlyosabb követi.

Mit tehetünk ellene? A vérnyomást 120/80 vagy ennél is alacsonyabb szinten kell tartani. Minden 20 pont emelkedés a szisztolés vérnyomásban, vagy minden 10 pontos emelkedés a diasztolés vérnyomásban megduplázza annak esélyét, hogy belehaljunk a stroke-ba. A jó hír, hogy az egyszerű életmódváltás is drámai mértékben csökkenti a rizikót és növeli a férfiegészséget.

shutterstock_705739061 Olvass még több cikket a strokeról!

4. Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD)

Miért vagyunk veszélyben? A COPD, ez a szintén jellemzően férfi betegség krónikus hörghurutot és tüdőtágulást is magában foglal. Fő oka pedig a dohányzás. A krónikus obstruktív tüdőbetegségben meghaltak 80 százaléka cigarettázott. Tekintve, hogy ez a komoly betegség mellett a dohányzás köthető a szívbetegségekhez és a rákos megbetegedésekhez is, fel kell tenni a kérdést: vajon miért dohányoznak még mindig az emberek?

Mit tehetünk ellene: a válasz nagyon egyszerű. A dohányzást fel kell cserélni másmilyen feszültség-levezető tevékenységre. Például sportolásra – a leszokni vágyó dohányosok ugyanis sokszor érzik magukat teljesen „szétesve” a stresszes percekben. A gyakori mozgás azonban csökkenti a kortizol nevű stressz hormon szintjét az agyban.

3. Balesetek

Miért vagyunk veszélyben? Váratlan tragédiákban szintén sok férfi leli halálát, a sportsérülésektől kezdve a közúti balesetekig. Rengeteg olyan balesetben halnak meg emberek, amely megelőzhető lett volna. Nem meglepő, ha egy férfi tökéletes sofőrnek tartja magát – igen sokan így gondolják. Egy amerikai felmérés szerint a sofőrök 72 százaléka saját magát másoknál jóval profibbnak titulálja.

Sajnos úgy tűnik: akik legkevésbé képesek megítélni képességeiket – vagy azok hiányát -, azok vezetnek a leggyengébben.  A felmérés arról is árulkodik, hogy azoknak a férfiaknak, akikkel együtt közlekedünk, 80 százaléka gyorsabban vezet a kelleténél és 53 százalékuk vezetés közben telefonon beszél.  Nagyjából 4 százalékuk gyakran figyelmen kívül hagyja a piros lámpát és 2 százalékuk alkoholfogyasztást követően is beül a volán mögé.

Mit tehetünk ellene: legalább azokról a dolgokról mondjunk le, amelyekről könnyű letenni. Sms-t írni például cseppet sem szükséges a volán mögött! A vezetés közbeni sms írás legalább olyan veszélyes, mint az alkoholfogyasztás – ha nem sokkal veszélyesebb. 23-szor akkora az esélyünk a karambolra sms-ezés miatt, ezzel szemben alkoholos befolyásoltság alatt 11-szer nagyobb.

ver21 Olvass még több cikket a rákról!

2. Rák

A rákos megbetegedések közül is a tüdőrák vezeti a listát. Második helyen a prosztatarák áll, ez is tipikus férfi betegség. A harmadik a vastagbél/végbélrák.

Miért vagyunk veszélyben? Mindannyian tudjuk, hogy a tüdőrákot elsősorban dohányzás okozhatja, a prosztatarák okozói azonban kevésbé ismertek. Mégis 6 férfiból 1-et érint élete folyamán a prosztatarák, és a legkevésbé megértett betegségek közé tartozik.

Mit tehetünk ellene: érdemes utánanéznünk, mekkora esetünkben a betegség kockázata. Ebben egy egyszerű kérdőív is segíthet. Amennyiben fokozott a rizikó, étrendünket lassan cseréljük fel mediterrán étrendre, vagy alkalmazzunk belőle számos dolgot. Egy tanulmány szerint azoknál a férfiaknál, akik naponta több mint 10 gramm fokhagymát vagy mogyoróhagymát fogyasztottak (kb. 3 gerezd fokhagymát és 2 evőkanál mogyoróhagymát), a prosztatarák esélye 50 százalékkal csökkent, azokhoz képest, akik kevesebb, mint 2 grammot ettek ezekből.

Más tanulmányok a főtt paradicsomban levő likopint kötik a prosztatarák kockázatának csökkentéséhez – heti két adag fogyasztása kifejezetten ajánlott! Ha pedig valóban szeretjük a kávét, kutatók szerint napi 6 csésze kávé szintén csökkenti az előrehaladott prosztatarák kialakulását – 59 százalékkal. A férfiegészséget tehát a mediterrán étrend és bizonyos ételek, italok is őrzik!

1.Szívbetegség

Miért vagyunk veszélyben? A leghalálosabb betegség a férfiak körében – 3-ból 1 felnőtt férfinak van valamilyen szívproblémája, és rengetegen halnak meg a szívbetegségek miatt.

Kérdéses, hogy ha egészséges, fitt férfiak vagyunk, miért halnánk meg szívbetegségben? Hisszük vagy sem, a szívbetegség áldozatai közül nem mindenki túlsúlyos vagy inaktív. Az artériák blokkolódását sajnos egyes esetekben sem a rendszeres mozgás, sem az egészséges étrend nem akadályozza – ezért nagyon is érdemes ellenőriztetni egészségünket! Mert ha az orvosnál kiderül, hogy gond van (vagy gond lehet), a kisebb életmód-változtatások még mindig jó eredményre vezethetnek, és jelentősen javíthatják a szív egészségét.

Íme négy egyszerű változtatás, amelyeket már ma bevezethetünk

Minden nap mozogjunk 30 percet: azok a középkorú férfiak, akik heti 2 órát hatékonyan edzenek (vagy heti négyszer 30 percet), 60 százalékkal csökkentik a szívroham kockázatát az inaktívakhoz képest.

Adjuk le súlyfeleslegünket! Amennyiben túlsúlyosak vagyunk, már 4-9 kg súly leadása csökkenti a halálos szívinfarktus esélyét. Egy 10 éves tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a túlsúlyos embereknél 8 évvel korábban jelentkezett szívroham, mint a normális súlyúaknál.

Igyunk 5 pohár vizet naponta: azok a férfiak, akik így tesznek, 54 százalékkal csökkentik a halálos szívroham kockázatát azokhoz képest, akik 2 pohárral vagy ennél is kevesebbel isznak. A kutatók szerint a víz higítja a vért, ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy ne alakuljanak ki a veszélyes vérrögök.

Számoljunk 10-ig! Ha kordában tartjuk a stresszt, az életben tart minket. Azok a férfiak, akik haraggal reagálnak, 3-szor akkora gyakorisággal kapnak szívbetegséget és ötször akkora eséllyel szívrohamot, mielőtt még betöltenék 55. életévüket, mint akik igyekeznek higgadtan kezelni a stresszes helyzeteket.

Forrás: