Amit a férfi meddőségről tudni illik – 2. rész

Valószínűleg a prosztata és a potenciazavarok mellett a leggyakoribb problémák egyike – amivel nagyon sok fiatal pár küzd mostanában, – a meddőség

Ezt drasztikus változást a stresszes életmód válthatta ki?

Nem. Ennek egy különleges magyarázata van, ami egyben a kezelésében is segíthet, bár nyilvánvalóan azért valami köze van a stresszhez is.

Sajnos a civilizált világban a mesterségesen előállított élelmiszerekben olyan mennyiségű hormon van, ami gátolja a természetes spermaképzést. Jó ha tisztában vagyunk vele, hogy az a sertés, aminek 100 nap alatt 100 kilóra kell híznia, az a baromfi, aminek hat hét alatt egy kilósra, az a kaliforniai paprika, aminek két hét alatt kell elérnie a versenysúlyát, nem véletlenül tudják ezt megtenni, hanem a különböző növekedési és egyéb hormonkészítmények miatt.

A Duna vizében annyi fogamzásgátló van, hogy a városkörnyéki területen élő halak alig szaporodnak.

De vissza a gyógymódhoz, ami egyszerűen hangzik ugyan, de egy átlagos, dolgozó embertől mind szervezésben, mind anyagilag komoly ráfordítást igényel. A lényeg, hogy a mesterségesen előállított élelmiszerek helyett – márpedig az üzletláncokban kapható élelmiszerek nagy része mesterségesen előállított – azt szoktuk javasolni, hogy egyen minél több háztáji zöldséget, mezőre kihajtott kapirgálós csirkét, erdőben dagonyázó mangalicát, vadhúst és tengeri halat.

Sajnos a tavi és a farmokon nevelt halak is olyan mesterséges tápanyag utánpótlást kapnak, amiben – a hiedelemmel ellentétben – nem az antibiotikumok jelentik a fő veszélyt, hanem a különböző növekedési és egyéb hormonok. Megdöbbentő, hogy ha valaki csak fél évig nagyjából kiküszöböli a nagyüzemi termelésből származó termékeket, ez az idő elegendő ahhoz, hogy visszaálljon a normális spermatermelés.

Tudható, hogy a teherbeesési nehézségekkel küzdő nőknél a peteérés serkentésére, normalizálására hormontartalmú gyógyszereket szoktak felírni. Van hasonló módszer a férfiaknál is?

sperma7

Csak akkor, ha kórosan alacsony spermaszámról van szó. De nincs két egyforma vizsgálat, tehát mielőtt felírok egy bármilyen szert, meg szoktuk ismételni a vizsgálatokat és megpróbáljuk kideríteni, hogy mi lehet az oka. Ilyenkor a férfi nemi hormonokra vonatkozó vizsgálatok mellett végzünk az agyalapi mirigyre vonatkozó, sőt még az anyagcserére vonatkozó vizsgálatokat is (tehát cukorbetegségre, koleszterinháztartásra vonatkozóakat). Bizonyos koleszterincsökkentő gyógyszerek ugyanis spermaszám-csökkenést okozhatnak, mert a tesztoszteron a koleszterikus vegyületekből képződik.

Van-e összefüggés a gyengült fertilitás és a szexuális potencia között?

Nem, abszolút nincs ilyen összefüggés, hiszen maga a szexualitás fejben zajlik. Nyilvánvaló, hogy a serdülőkor előtt elvesztett, vagy hasüregben visszamaradó herék befolyásolják mind a potenciát, mind a sperma és hormontermelést és vannak gyógyszerek, kemoterápiás készítmények, amik szintén ilyen kettős hatással bírnak, de a serdülőkor után kialakult tesztoszteron hiány már egyáltalán nem befolyásolja a szexualitást.

Befejezésképpen pedig azt szeretném még elmondani, hogy nehéz, és nem is szoktuk azt mondani, hogy valaki alkalmatlan a gyereknemzésre és pont.

Ez kapcsolatok végéhez vezethetne, de nem azért nem szoktunk ilyesmit mondani, mert hazudunk a pároknak, hanem azért, mert valahogyan a normál számok ebben az esetben nem úgy működnek, mint a matematikában.

Számtalan további vizsgálat szükséges ahhoz, hogy definitív véleményt alkossunk (genetikai vizsgálatok, speciális laborvizsgálatok, here szövettani vizsgálatok). Minden körülmény mindig megváltozhat, és sokszor akár kilátástalan esetben is létrejöhet spontán terhesség. Egy új élet létrejötte valóságos biológiai csoda.

fogamzasgatlok Olvass mgé töb cikket a fogamzásgátlókról!

Ezer apró trükk!

A csoda nagyon sok mindenen múlhat. Kezdjük rögtön azzal, hogy az ondó 90 százaléka a prosztata váladéka, és csak 10 százaléka sperma. Sokszor a prosztata váladékának összetételének módosításával is el lehet érni eredményt, mármint hogy könnyebben mozogjanak benne a spermiumok, és ezer más apró trükk van, ami hirtelen mindent megváltoztathat.

Nem tudja mindenki, de az emberi test felépítése miatt a spermiumok bejuttatására legalkalmasabb póz, az bizony a kutyapóz. Ezen kívül az orgazmusnak is komoly szerepe van a megtermékenyülésben. Az összehúzódások azon kívül, hogy jó érzést okoznak, még egy kis vákuumot is előidéznek, ami a petesejtek felé szippantja a spermiumokat.

Sokszor éppen az akadályozza meg a megtermékenyülést, hogy a pár lelkileg nagyon rágörcsöl a dologra, és szerelmeskedés helyett gyereket csinálni akarnak. Nagyon sok az olyan történet, hogy a pár feladja, elkezdenek utánajárni az örökbefogadásnak és ekkor esik teherbe a nő.

Forrás: