A fiataloknak is ügyelni kell a prosztatabántalmak megelőzésére

Az 50 év feletti férfiak fele, míg a 80 fölöttiek 80 százaléka kénytelen szembesülni a kellemetlenségekkel, de a legfrissebb klinikai tapasztalatok szerint sokakat már 30-40 éves korban utolér a betegség.

Évente számos aktív korú férfi észleli magán a prosztataproblémák tüneteit.

A TCM (hagyományos kínai orvoslás) szerint a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt.

Sokan azt gondolnák, hogy a prosztataproblémák csupán az idősebb generációkat érintik, azonban az egészségtelen életmód már a harmincas éveikben járó férfiak esetében is ilyen panaszokhoz vezethet. A hagyományos kínai orvoslás a prosztata megbetegedéseit a vese meridiánnal hozza összefüggésbe, a közvetlen kiváltó ok eszerint a vese energiájának sérülése, gyengülése.

A gyakori vizelési inger, az izzadékonyság, a derékfájás, a szédülés a YIN hiányának a jele lehet, míg a lehangoltságnak, a hideg végtagoknak és a hidegtől való irtózásnak a YANG csökkenése áll a hátterében. Ilyen állapot kialakulásához vezethetnek különböző negatív hatások, melyek súlyosan károsítják a vese esszenciális energiáját.10611Nagy veszélyt rejt magában a sok alkohol, a vörös-, füstölt- vagy olajban sült, sós húsok, valamint az erősen fűszerezett ételek fogyasztása. A krónikus gyulladások a test bármely területéről a prosztatára is átterjedhetnek, a közvetlen prosztatagyulladás kiváltó oka pedig akár a felfázás vagy a méreganyaggal telítődött vizelet visszaáramlása is lehet, amennyiben nincs meg az elegendő napi folyadékbevitel.

Nem is gondolnák a férfiak, hogy a sok ülés és a szűk farmernadrág viselése közvetve a potencia-, de akár a nemzőképesség csökkenését is eredményezhetik, de a krónikus székrekedés is erős nyomást gyakorol a prosztatára. Bizonyos esetekben a szexuális együttlétek is káros hatással lehetnek, ezért hosszú utazás vagy súlyos betegség után, alkohol-, vágyfokozó gyógyszerfogyasztás vagy izgatott lelkiállapot esetén érdemes kerülni a túl heves szexet, mert a szervezet ilyen esetekben rendkívül kimerült.

A túlzott nemi aktivitás a prosztata ismételt vérbőségét okozza, ez prosztatagyulladást, prosztata szövetszaporodást és megnagyobbodást okozhat. Emiatt figyelni kell a mértékletességre, emellett a szexuális élet jól megválasztott időpontja is nagyon fontos.

A TCM hagyománya szerint a legideálisabb az este 22:00-24.00 közötti időszak illetve a nyugodt, harmonikus környezet ahol biztonságban érezhetjük magunkat és nem zavarnak meg. Ilyenkor a Jin ? Jang harmonikus, nem sérül a vese energiája. Az együttlét után közvetlenül nem javasolt hirtelen hideg vizet fogyasztani. Lehetőleg ne váltogassuk gyakran partnereinket, mert ezzel elkerülhetjük a prosztata fertőzések kialakulását.10612Életmódváltás és tudatos táplálkozás a megelőzés kulcsa

A prosztatabántalmak megelőzése, illetve kezelése minden férfi számára elsődleges fontosságú. A jellegzetes tünetek jelentkezésekor (gyakori, sürgető vizelési inger; vizeletürítési nehézség, esetleg vizeletelakadás; szakaszossá váló vizelés; utócsepegés) azonnal orvoshoz kell fordulni, de egy előzetes szűrővizsgálat azért is indokolt lehet, mert sok beteg tünetmentes, így nem is számol a lehetséges veszélyekkel. A TCM (hagyományos kínai orvoslás) szerint ezért minden férfinak komolyan kell vennie a megelőzést.

?A helytelen életmódbeli szokások súlyos problémákhoz vezetnek, ezért minden férfi számára a tudatosan kialakított, egészségmegőrző életforma és a megfelelő táplálkozás javasolt.? ? vélekedik Dr. Chen Zhen, a kínai orvoslás magyarországi professzora.

A TCM több olyan növényi eredetű ételt ismer, amelyek jótékony hatással lehetnek a prosztata egészségére és annak megerősítésével megelőzhető a fentebb említett tünetek kialakulása.

A prosztataproblémákkal küszködők a vese melegítőjének tartott lícium gyümölcs rendszeres fogyasztásával tudják kiegyenlíteni a vese meridián energiahiányát.

A tökmagolaj aminosavakban, vitaminokban és telítetlen zsírsavakban gazdag, a benne található béta karotin és cink pedig fontos szerepet játszik a prosztata egészségének megőrzésében, mert korai szakaszban szünteti meg a prosztataduzzanatot. Mélytengeri halolajjal kombinálva ? melynek hatóanyaga az Omega 3 zsírsav – javítja a prosztata körüli vérkeringést és anyagcserét, csökkenti a prosztatabetegségek kialakulásának kockázatát.

A paradicsom nagy mennyiségben tartalmaz likopint és biológiai tápanyagokat, melyek szintén jótékony hatással vannak a prosztatára. A likopin főleg zsírban oldódik, ezért a paradicsomot leginkább főtt formában érdemes fogyasztani.

A hagyományos kínai orvoslás szerint a hatékony megelőző magatartást tehát a gyökeres életmódváltás és a helyes táplálkozás kialakításának együttese jelenti. Ezek nélkül nagy eséllyel kell szembenézni kisebb-nagyobb prosztatapanaszokkal ? akár már a harmincas életévek során is.

Forrás: