Vattaszáj, fúj!

A száj kiszáradása teljesen normális jelenség, stresszhelyzetben, idegesség hatására. Ha azonban a szájszárazság tartós állapottá válik, komoly egészségügyi problémára hívhatja fel a figyelmet

A nyál emésztőenzimeket tartalmaz, így legfontosabb szerepe a táplálékrészek bizonyos alkotóelmeinek lebontásában van, emellett védi a fogakat a szuvasodástól és megakadályozza a fertőzések terjedését.

Több oka is lehet annak, hogy a nyálmirigyek nem működnek megfelelően, és emiatt szájszárazság alakul ki. Szájszárazságot okozhatnak bizonyos gyógyszerek is, így például gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, allergiagyógyszerek, magas vérnyomás elleni szerek és a depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszerek.

ajak1

A kellemetlen tünet néhány betegség, kemoterápia, dohányzás és menopauza velejárója is lehet. A szájszárazság jellegzetessége, a szárazságérzet mellett a nyálkahártya tapadása, nyelési nehézségek, égő érzés a nyelven, a torok kiszáradása, valamint az alsó- és felsőajak összetapadása. A szájszárazsággal járó ízérzékelés romlása, a fémes íz a szájban, a gyakori szájszag, a rágási- és beszédbeli nehézségek mind olyan tünetek, amelyeket komolyan kell venni.

Mi a megoldás?

Ha a probléma forrásai az elzáródott nyálmirigyek, akkor az orvos gyógyszeres kezelést ír fel. Ha a probléma forrása nem szüntethető meg, szájnedvesítő gél vagy fluorid tartalmú szájöblögető alkalmazható. Hatásos lehet víz vagy cukormenetes ital időnkénti kortyolgatása, és a szájszárazságot okozó innivalók elkerülése, amilyen a kávé, a tea és néhány üdítőital. A nyáltermelést segítik a cukormentes rágógumik és a cukormentes(!) kemény cukorkák is. Kerülendő az alkohol, a dohányzás, a csípős és sós ételek fogyasztása. A dohányzás abbahagyása is indokolt.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.