Törhetetlen szemüveglencse?

Minél magasabb egy szemüveglencse törésmutatója, annál vékonyabb lencsét lehet belőle készíteni.

Miért használnak különböző törésmutatójú lencséket az optikában?

Mert a viselők dioptriájától és a szemüvegkeret típusától függően a látszerész így tudja a legmegfelelőbb megoldást ajánlani az Ön számára.

Milyen törésmutatójú lencséket használnak ma az optikában?

A hagyományos műanyag lencse 1,5 törésmutatóval készül. Az e feletti törésmutatókat nevezzük magas törésmutatójúnak (1,59 – 1,6) illetve ultra magas törésmutatójúnak (1,67 – 1,74).

A hagyományos üveglencse 1,5 törésmutatóval készül. Az e feletti törésmutatókat nevezzük magas törésmutatójúnak (1,6 – 1,7) illetve ultra magas törésmutatójúnak (1,8 – 1,9).

szemuveg6

Milyen felületkialakítást használnak szemüveglencsék vékonyításához?

A hagyományos szférikus kialakítás (gömbfelület) helyett aszférikus felületkialakítást használnak.

Ezek amellett, hogy esztétikusan laposabb görbületet tesznek lehetővé, kevésbé nagyítják a szemet és jobb leképzésük miatt a torzításuk is kisebb.

Hogyan lehet egy rövidlátó szemüvegében a konkáv (-) lencsét hatásosan levékonyítani?

A rövidlátóknál mindig a szélvastagsággal van probléma a konkáv lencse formája miatt.

Megoldás:

Elsősorban magasabb törésmutatójú lencséket kell használni, ha ehhez még aszférikus felületkialakítás is társul, akkor lesz a lencse a legvékonyabb.

optiris_latas5Hogyan lehet egy távollátó szemüvegében a konvex (+) lencsét hatásosan levékonyítani?
A távollátóknál mindig a középvastagsággal van probléma a konvex lencse formája miatt.

Megoldás:
Elsősorban aszférikus felületkialakítású lencséket kell használni, ha ehhez még magasabb törésmutató is társul, akkor lesz a lencse a legvékonyabb.

Fontos, hogy ne csak akkor látogassunk el a szemészhez, az optikushoz vagy az optometristához, ha úgy gondoljuk valami probléma van a szemünkkel. A szemészeti szűrést is rutinvizsgálatként kellene kezelni, amihez nem árt találni egy megbízható optikai szalont. Ilyen lehet például az Optiris Optika, aminek számos kirendeltsége van országszerte.

Forrás: