Siketség és nagyothallás

Akkor beszélhetünk siketségről, ha mindkét fül esetében kimutatható a minimum 90 decibel halláscsökkenés

A halláskárosodás megkülönböztethető aszerint, hogy a beszéd elsajátítása előtt alakult ki, vagy azt követően. Emellett a siketség osztályozható a kiváltó okok szerint is. Mivel a hallás károsodása veleszületett is lehet, így a szülőknek figyelniük kell gyermekük hangokra való reagálását, hogy a gyanús jelek esetén szakvizsgálatot kérhessenek.

Praelinguális siketség

Ha a siketség a beszédkészség elsajátítása előtt, vagy születéskor jelentkezik, azt nevezi a szakzsargon praelinguális siketségnek. Ezek a személyek nem lesznek képesek elsajátítani a beszédet, siketnémákként élnek. Számukra fontos, hogy a képességeiknek megfelelő speciális környezetben nevelkedjenek, hogy a későbbiek folyamán az állapotukhoz képest bizonyos mértékig önállósulhassanak.

Postlinguális siketség

Ha a halláskárosodás a beszédkészség kifejlősét követőn alakul ki, postlinguális siketségről beszélünk. A hallás elvesztése után a személy képes lesz önálló életvitelt folytatni, mivel a szájról olvasás, a jelbeszéd és a beszéd segítségével ki tudja fejezni önmagát.

ful7

A hallássérülés okai

A veleszületett hallássérülés mellett a siketséget okozhatja baleset, vagy sérülés is. Ezekben az esetekben előfordulhat, hogy a hallás elvesztése csupán ideiglenes. Ezen kívül a külső- és középfül betegségei szintén előidézhetik a siketséget. Ide tartozik a súlyos fülgyulladás, a dobhártya sérülése, a fülzsír lerakódása, illetve a fül elmeszesedése. A betegség kialakulása lehet idegi alapú, illetve kiválthatja a belsőfül károsodása is. A magzati korban ért rendellenességek mellett örökletes tényezők is szerepet játszhatnak, de gyógyszerek mellékhatása szintén okozhat siketséget.

Kezelés

Mivel a legtöbb esetben a halláskárosodás nem visszafordítható folyamat, így a cél a beteg életkörülményeit az állapotához igazítani. A jelbeszéd elsajátítása mellett érzékeik a testbeszéd és a mimika megfigyelésekor felerősödnek és fokozatosan fejlődnek, így rövid idő alatt megtanulják, hogyan kommunikáljanak társaikkal.

Forrás: