Mitől lehet vak egy cukorbeteg?

Ha cukorbetegséggel küzdünk, az orvosnál tett gyakori látogatás igen fontos a szemproblémák elkerülése érdekében. A magas vércukor (glükóz) szint ugyanis növeli a diabéteszből eredő gondok kockázatát, vezető oka a vakságnak 20 és 74 éves kor között…

Amennyiben cukorbetegségben szenvedünk, ne egy új szemüvegért folyamodjunk homályos látást tapasztalva. Ez a szem problémája, mely a diabétesszel együtt gyorsan fejlődik és a magas vércukorszint okozza.

Ha a vércukorszint magas, a cukorbetegségben szenvedők szemlencséje megduzzad, megváltoztatja a látásképességüket. E szemprobléma elkerülése végett a vércukrot megfelelő szinten kell tartani: étkezés előtt 70-130 milligram per deciliter (mg/dl), és kevesebb mint 180 mg/dl 1-2 órával étkezés után. Három hónapig is eltarthat – miközben a vércukorszintet kontrolláljuk -, hogy normális látásunk teljesen visszatérjen.

A homályos látás azonban egy sokkal komolyabb betegség tünete is lehet a diabéteszeseknél. A három legfőbb szemprobléma, amely a cukorbetegeknél jelentkezhet: szürkehályog, zöldhályog (glaukóma) és retinopátia.

Szürkehályog és cukorbetegség

A szürkehályog ködöt, felhősödést képez a normál állapotban tiszta szemlencsén. A lencse lehetővé teszi, hogy lássunk és fókuszáljunk egy pontra, akárcsak egy kamera. Bár a szürkehályog mindenkinél kialakulhat, a diabétesszel küzdőknél korábbi életszakaszban fejlődik ki és gyorsabb az előrehaladása is, mint azoknál, akik nem betegek.

szem3

Ha szürkehályoggal küzdünk, felhős területet tapasztalunk a szemlencsén, vagyis képtelenek leszünk fókuszálni a fényre, a látásunk romlik. Tünetként jelentkezik ennél a szemproblémánál a homályos és az erőltetett látás.

Műtét során a felhősséget kitisztítják vagy eltávolítják a szemlencséről, helyébe pedig tiszta, emberi kéz alkotta lencse kerül.

Zöldhályog és diabétesz

A glaukóma vagy zöldhályog akkor jelentkezik, ha a szemben levő folyadék nem ürül megfelelően és túlzott nyomást idézhet elő a szemben. Eredménye a szemprobléma. A megnövekedett nyomás a szemben károsíthatja az idegeket és az ereket, változást okozva a látásban.

A nyitott zugú glaukóma kezelése – mely a zöldhályog leggyakoribb formája – ,  magában foglalja a szemben levő nyomás csökkentését, fokozva a csarnokvíz vízelvezetését, vagy csökkentve a folyadék termelését. Gyógyszerekkel mindkét célt el lehet érni.

Nyitott zugú glaukóma esetén még tünetek sem igazán jelentkeznek, míg a betegség igencsak előrehaladottá nem válik és ez már jelentős látáscsökkenéssel jár. A szemprobléma kevésbé gyakori formája esetén fejfájást, szemfájdalmakat, homályos látást, könnyezést tapasztal a beteg, valamint udvart a fények körül és látásromlást.

Ennek a cukorbetegséggel összefüggő szemproblémának a kezelése speciális szemcseppekkel, lézeres beavatkozással, műtéttel és gyógyszerezéssel is történhet. Az operáció és a lézeres eljárás a szem vízelvezetésének a javítását célozza meg. Megelőzhető ezen állapotok kialakulása, ha diabétesz esetén évente járunk glaukóma-szűrésre a szemorvosunkhoz.

A cukorbetegeknél ugyancsak nagyobb eséllyel alakul ki a zöldhályog ritka formája, a neovaszkuláris glaukóma. Ilyenkor új vérerek nőnek az íriszben, vagyis a szem színes részében. Ezek az erek blokkolják a szemfolyadék normál áramlását, növelve a szemben a nyomást. A problémát nehéz kezelni. Egyik megoldása a lézeres eljárás, hogy csökkentsék az ereket. Az orvosok azonban tanulmányozzák az implantátumok alkalmazásának lehetőségét is, hogy segítsenek leereszteni a folyadékot.

szemvizsgálat

Diabéteszes retinopátia

A retina speciális sejtek csoportja, melyek átalakítják a fényt, amikor belép a lencsébe és kép keletkezik. A szemideg vagy látóideg továbbítja a vizuális információt az agyba.

A diabetikus retinopátia egyike a vaszkuláris, azaz vérerekhez kapcsolódó komplikációknak, a cukorbetegséggel összefüggésben. Ez a szemprobléma egyrészt a kis vérerek károsodásából ered – ez a mikrovaszkuláris szövődmény. Így nevezik a cukorbetegségből eredő vesebetegséget és idegkárosodást is. A nagyobb erek károsodása – a makrovaszkuláris szövődmények – azonban már magába foglalja a stroke-ot és a szívbetegséget is.

A mikrovaszkuláris szövődmények, ahogyan azt számos tanulmány kimutatta már, a magas vércukorszinttel állnak összefüggésben. Jelentősen mérsékelhetjük a fenti szemproblémák kockázatát azzal, ha diabétesz esetén odafigyelünk és javítjuk a vércukorszintünket.

A vakság fő okozója

A diabéteszes retinopátia a visszafordíthatatlan vakság vezető oka számos iparosodott országban. S hogy milyen hosszú ideje áll fenn a cukorbetegség, az a fő és legjelentősebb rizikó a retinopátia kialakulásánál. Vagyis minél régebb óta diabéteszes valaki, annál nagyobb az esélye e súlyos szemprobléma jelentkezésének. Ha nem derül ki időben és nem kezelik, vakká tehet.

Az 1-es típusú diabétesszel küzdőknél ritkán alakul ki pubertás kor előtt. Ugyanezzel a betegséggel küzdő felnőttek esetén pedig nem gyakori, hogy valakinél jelentkezne a probléma a cukorbetegség kialakulását követő 5 éven belül. A retinakárosodás kockázata a diabétesz progresszív időtartamával növekszik.

A vércukorszint intenzív ellenőrzése csökkenti a retinopátia esélyét. Az 1-es típusú cukorbetegséggel küzdők körében végzett, nagyszabású tanulmány kimutatta, hogy akik valóban lelkiismeretesen figyelték, kontroll alatt tartották vércukorszintjüket, akár inzulinpumpával, akár napi több injekcióval, azoknál 50-75 százalékkal kisebb volt a retinopátia, a vesebetegség, vagy az idegkárosodás kialakulásának valószínűsége.

A 2-es típusú diabéteszben szenvedőknek már általában vannak szemproblémás tüneteik, amikor a cukorbetegséget diagnosztizálják. Ebben az esetben a vércukorszint, a vérnyomás és a vér koleszterin szintjének ellenőrzése jelentős szerepet játszik a retinopátia és egyéb szemproblémák előrehaladásának lelassításában.

diabet

A diabéteszes retinopátiának három fajtája van:

-Hátsó retinopátia (háttér diabetikus retinopátia): olykor a vérerek károsodása fennáll, de nem okoz látásproblémát. Ebben a szakaszban nagyon fontos a diabétesz gondos kezelése, hogy megelőzzük a hátsó retinopátia komolyabb szembetegséggé fejlődését.

-Makulopátia: előrehaladott károsodás a makula nevű, kritikus helyen. Olyan területen jelentkezik a szemben, mely kritikus fontosságú a látáshoz – ezért a szemprobléma jelentősen csökkenti a látást.

Proliferatív retinopátia: az új vérerek növekedése megkezdődik a szem hátsó felében. Mivel a retinopátia diabéteszből eredő, mikrovaszkuláris komplikáció, a kis vérerek betegsége, ez a fajta retinopátia azért fejlődik ki, mert fokozott oxigénhiány lép fel a szemben a vaszkuláris betegségből adódóan. A szemben levő erek vékonyodnak, elzáródnak és elkezdenek átalakulni.

Ki kell küszöbölni azokat a rizikófaktorokat, melyek súlyosbíthatják az elvékonyodó, elzáródó erek állapotát! Ezek között elsődleges a dohányzásról leszokás, a magas vérnyomás és a koleszterinszint kordában tartása, a vércukorszint ellenőrzése.

A retinopátia kezelése magába foglalja a lézer eljárásokat és a műtétet is. Megelőzése érdekében évente szükséges a szemek vizsgálata diabétesz esetén. Ez különösen fontos olyan cukorbeteg nőknél, akik később terhesek lesznek – az első trimeszter idején átfogó szemvizsgálaton kell átesniük és alapos nyomonkövetésre is szükségük van a komoly szemproblémák elkerülése érdekében (ez a javaslat természetesen nem vonatkozik a terhességi diabétesszel küzdő nőkre, mivel náluk a retinopátia fokozott rizikója nincs jelen).

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu