Mágneses terápiával gyógyulhatnak a fülzúgásos betegek

A pulzáló elektromágneses mező terápia olyan esetekben is hatásos lehet, amikor a fülzúgás kiváltó okát nem sikerül megtalálni, vagy a hagyományos kezelés hatására nem csökkennek a tünetek. Az Academy for Bioeneregetics (AFB) által elvégzett korábbi kutatásban, a vizsgált betegek több mint fele tapasztalt jelentős javulás a kezelés hatására.

A fülzúgás inkább tünet, mint önálló betegség – magyarázza dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa. A betegek olyan csengéshez, búgáshoz, zúgáshoz hasonló hangokat hallanak állandóan, vagy időszakosan, mindkét, vagy csak az egyik fülben, amelyek mások számára nem hallhatóak. Hátterében több elváltozás is állhat, melyek felderítéséhez több vizsgálat elvégzésére is szükség lehet. A betegeknél általában jó eredmények érhetők el keringésjavító kezeléssel, amely képesek jelentősen enyhíteni a fülzúgás tünetein.

“Sajnos az utóbbi időben egyre több az olyan beteg, akinél nem sikerül feltárni a fülzúgás kiváltó okát és a keringésjavító kezeléssel sem érünk el érezhető javulást. Ezekben az esetekben alternatív kezelési módok is szóba jönnek. A krónikus fülzúgást zajgenerátor segítségével is kezelhetjük.  A megfelelően kiválasztott elfedő hangot adó készülék tartósan alkalmazva elősegíti, hogy agyunk “elfelejtse” a berögzült hangot.”

Alternatív terápiaként alkalmazható a fülzúgás kezelésében a pulzáló elektromágneses mező terápia is, melynek sikerességéről az elmúlt években a külföldi és hazai szakirodalomban olvashatunk. A saját praxisomban is azt tapasztalom, hogy ez a kezelési mód nemcsak a pici erek keringését, a mikrocirkulációt és így a sejtek oxigén ellátását javítja, de az egész anyagcsere rendszerre is jó hatással van, így a kiváltó októl függetlenül is kedvezően befolyásolja a fülzúgásos panaszokat – mondja dr. Fülöp Györgyi.

shutterstock_78186820

Az AFB égisze alatt zajlott európai vizsgálatban összesen 2031 beteganyagot hasonlítottak össze. Az átlagosan hat héten át tartó mágneses terápia hatására a dokumentált esetek több mint 50 százalékánál értek el jelentős javulást. A terápia sikerességét azonban több külső tényező is befolyásolja: dohányzás, stressz, túlsúly és az elegendő szabad levegőn töltött idő, testmozgás.

Dr. Fülöp Györgyi szerint a mágneses kezelést érdemes kúraszerűen végezni, legalább egy hónapon keresztül, napi egy, vagy akár két alkalommal is. A kezelések alatt mellékhatásoktól nem kell tartanunk, sőt inkább az a jellemző, hogy a betegek az általános közérzetük javulásáról számolnak be.

Forrás: