Látássérültek rehabilitációs központja épül Tatán

Bentlakásos rehabilitációs központ épül látássérülteknek Tatán 1,3 milliárd forintos beruházással. Az intézmény szakmai felügyeletét a Vakok Állami Intézete látja el.

Soltész Miklós tatai sajtótájékoztatóján elmondta, az utóbbi 80-100 évben nem volt példa ilyen mértékű, vakokat és látássérülteket érintő beruházásra. A 2014 márciusában elkészülő intézmény a látásukat elvesztő emberek önálló életvitelének kialakítását segíti, és a velük foglalkozó szakemberek képzési központjának ad otthont.

Becslések szerint évente 4-6000 ember veszíti el látását Magyarországon, viszont csak töredékük veszi igénybe a rehabilitációs ellátást. A Tatán felépülő intézményben speciális szobákban és eszközökön tanítják meg a látássérülteknek az alkalmazkodást megváltozott élethelyzetükhöz – mondta el az államtitkár. Hozzátette, hogy a fejlesztő intézet iránt már most jelentős külföldi érdeklődés is mutatkozik.

Szabóné Berta Irén, a Vakok Állami Intézetének igazgatójának tájékoztatása szerint a létesítmény egyszerre 30 bentlakásos és több bejáró embernek biztosíthat ellátást. Az intézmény kétezer négyzetméteres lesz, és a kertet is átalakítják az ellátottak fejlesztése érdekében.

fogyatekos%252818%2529

Michl József polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, az intézetet egy már nem használt mezőgazdasági szakiskola átalakításával alakítják ki.
A kormány a tatai intézet létrehozásával párhuzamosan 1,2 milliárd forintért civil szervezetek segítségével országos hálózatot hoz létre. Ennek keretében a rehabilitáció 12 megyében lesz könnyebben elérhető, valamint megszervezik a látássérültek vizsgálatát és állapotfelmérését – ismertette Fülöp Attila, az Emmi család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára.

A politikus hozzátette, jelenleg is tart a budapesti vakok intézetében 400 millió forintos energetikai felújítása, amely több évtizedes lemaradást pótol, a kormány idén 140 millió forintos támogatást adott a látásrehabilitációs központoknak és címzett támogatásban részesítette a Siketvakok Országos Egyesületét, lehetővé téve, hogy bekapcsolódjanak az érdekképviseleti munkába.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.