Kérsz a szemgolyódba egy injekciót?

A McMaster Egyetem tudósai egy olyan orvosi segédeszközt fejlesztettek ki, amely a speciálisan kialakított mikrotüskéi segítségével fájdalommentesen lehet gyógyszert juttatni a páciens szemgolyójának hátsó felébe.

Az új eljárásnak köszönhetően többé nem lesz szükség a közvetlenül a szemgolyóba adott injekcióra ahhoz, hogy gyógyszert juttassanak a szem hátsó felébe. Az újonnan kifejlesztett eszköz valójában egy rugalmas, hajlékony tapasz, amit egy kontaktlencséhez hasonlóan a szemlencsére lehet tapasztani. A vékony hártya egy évig marad a páciens szemén, ahol egyenletesen, a kívánt dózisban és teljesesen fájdalommentesen adagolja a gyógyszert a szembe. A hártya felületén olyan apró mikrotüskék sorakoznak, amik méretük miatt egyáltalán nem okoznak fájdalmat a páciensnek.

A gumiszerű tapaszt úgy alakították ki, hogy tökéletesen illeszkedjen az emberi szemgolyó formájához, és a tüskéket is úgy lehet egyénre szabni, hogy mindig a kívánt területen fejtsék ki a hatásukat, és ami a legfontosabb, a tapasz használata egyáltalán nem korlátozza a páciens látását.

n%25C5%259119

„A tapasz használata sokkal hatékonyabbá tehetné a cukorbetegségből származó különböző szembetegségek, illetve az öregedés miatt gyakran fellépő makuláris degeneráció kezelését” – mondta Dr. Heather Sheardown, a McMaster Egyetem vegyészmérnök professzora, a kutatás vezetője. „Ezeknek a szembetegségeknek a kezelésére léteznek már hatásos gyógyszerek, ezért nagyon fontos, hogy a szembe juttatás módszerét is fejlesszük. Korai felismeréssel és hatékony kezeléssel meg lehet akadályozni a betegség továbbfejlődését.”

A kutatók egyelőre még csak tehenek szemén végezték el a kísérleteket, a következő lépésben már embereken fogják tesztelni az új segédeszközt. Az eszköz fejlesztésének részleteit a Journal of Biomaterials Applications című tudományos szakfolyóirat online kiadásában publikálták.

Forrás: