Ilyen károkat okoz a fültisztító pálcika

A fültisztító pálcika sokak számára egyszerű és olcsó megoldásnak tűnik a fül tisztán tartására, ám a használata akár végzetes károsodást is okozhat.

Hallószervünk egy rendkívül összetett, precíz műszer, mely nem tűri jól, ha durván bánunk vele, márpedig a fültisztító pálcikával nem csupán a dobhártyát sérthetjük meg, hanem a hallójárat hámját is.

Milyen bajt okozhatunk?

A külső hallójáratban található faggyúmirigyek termelik a védő funkciót betöltő faggyút, azaz fülzsírt. Egyénenként eltérő, hogy a fülzsír milyen mennyiségben termelődik, ahogyan a színe és az állaga is változó. A külső hallójárat belső végét a dobhártya zárja le, melyet a fültisztító pálcikával egyszerűen elérhetünk, és megsérthetünk. A dobhártya egy rendkívül finom, egytized mm vastagságú rugalmas hártya, mely még a legenyhébb nyomás hatására is könnyen felreped. A sérülés komoly fájdalommal jár, jellemző tünetei a vérzés és a folyadékszivárgás, de ezen kívül a középfülben található hallócsontocskák károsodását is előidézheti, aminek az ún. vezetéses típusú halláscsökkenés lehet a következménye. Ennek során a sérült dobhártya, illetve hallócsontocskák nem továbbítják megfelelően a rezgéseket a belső fülbe. Ez a típusú hallásromlás csak szakorvosi kezeléssel vagy műtéttel javítható.

Szükséges-e egyáltalán speciálisan tisztítani a fülünket?

A fülünk ugyanis „öntisztító”, és a legtöbb embernél elegendő a fülmosást a mindennapi tisztálkodás részeként elvégezni. A fülzsír általában magától kisebb részecskékre bomlik, ami mindenféle beavatkozás nélkül észrevétlenül távozik a fülből a leváló hámsejtekkel együtt.

Gondot az okoz, ha a fülzsír túlzott mennyiségben termelődik. Ekkor ugyanis ténylegesen el is zárhatja a hallójáratot fülzsírdugó formájában, mely nem csupán halláscsökkenéssel, fájdalommal, fülzúgással, gyulladással és szédüléssel jár, hanem akár hallásromlást is okozhat. A felhalmozódást a túl sok fülszőr, illetve a szűk hallójárat is fokozottan előidézheti. Ilyenkor is nagyon veszélyes, ha a fültisztító pálcikát hívjuk segítségül, a fülzsírtól ugyanis nem szabadít meg, csak beljebb tolja azt, amivel tovább súlyosbítjuk a problémát. A bennrekedt, felhalmozódott fülzsír idővel kiszárad, megkeményedik, s ha akarnánk, sem tudnánk már eltávolítani. További zsír- és szövettörmelékek rakódnak rá, mely különféle tüneteket okozhat, például gyakori köhögést és más, felső légúti problémát. Hallásunk ilyenkor akár több tíz decibellel csökkenhet, s az ember egészen süketnek érzi magát, jóllehet a hallószervével nincsen semmi gond. Idővel persze maradandó halláscsökkenés is kialakulhat. A dobhártyára kerülő kis mennyiségű fülzsír is kivált halláscsökkenést, és olyan zavaró tüneteket is eredményezhet, mint a fülzúgás, fülcsengés, illetve zümmögő és egyéb fura hangok a fülben.

fultisztito

Van segítség

Mindenképpen forduljunk szakorvoshoz a további károsodás megelőzése érdekében. A megkeményedett fülzsír feloldására megoldást jelenthet a peroxidos fülcsepp, megelőzésként pedig legjobb, ha fülspray-t használunk, mellyel biztosan nem sérthetjük meg a fülünket. Egyes szakértők azonban még ezeknél is gyengédebb, természetes, növényi alapú fültisztító készítményeket javasolnak, melyek garantáltan nem okoznak bőrgyulladást.

A gyakori, napi rendszerességgel elvégzett fültisztítás azonban nem kívánatos, mivel a hallójárat hámjának külső, keratin rétege túlságosan elvékonyodhat – különösen a fültisztító pálcika alkalmazásával -, ami által fokozódik a fertőzés és sérülés veszélye. Keratin nélkül megváltozik a hám kémhatása, ami kedvez a különféle baktériumok és gombák növekedésének, s az eredmény krónikus fülviszketésben vagy gyulladásban nyilvánul meg.

Láthatóan nem mindegy, hogyan bánunk a fülünkkel, s ha igazán oda akarunk figyelni az egészségére, s a halláskárosodást is szeretnénk elkerülni, tartsuk be azt a szabályt, hogy nem dugunk fültisztító pálcikát a fülünkbe!

Forrás: Minden, ami hallás