Idegkárosító zene?

A hangos zene rendszeres hallgatása rövid időn belül idegkárosodáshoz vezet – bizonyították be német és japán kutatók, akik az agy hallókérgében található idegsejtek aktivitását mérték.

Céljuk az volt, hogy olyan kézzel fogható elváltozásokat mutassanak ki az agyban, amelyeket a hagyományos hallásmérések nem szűrnek ki. A vizsgálathoz két, egyenként 13 fiatalt számláló csoportot hasonlítottak össze. Az egyik csoport tagjai éveken át rendszeresen hangos zenével traktálta füleit, míg a másik csoport résztvevői nem. A hangos zenét hallgatók agya egy idő után nehezen szűrte ki a teszthangokat a háttérzajból, ha figyelmüket elterelték a hangokról – írja a Die Welt című német lap internetes kiadása.

hangjegy2

A hátrányt kompenzálhatják, ha a teszthangokra koncentrálnak. Ez azonban valószínűsíthetően nem működik korlátlan ideig. A kutatók gyanítják, hogy közép vagy hosszú távon a mindennapi helyzetek szempontjából lényeges halláskárosodás is fellép, ha az alanyok nem változtatnak zenehallgatási szokásaikon. Lehetséges, hogy már most e jövőbeli károsodás előjeleit mérték a résztvevők agyában – közölte Henning Teismann, a Münsteri Egyetem pszichológusa.

Forrás: