Hallja? – 6 otthoni praktika fülfájásra

A fülfájás sajnos gyakori probléma, mely felnőtteket és gyermekeket egyaránt érinthet. Fertőzésről, akut fülgyulladásról is lehet szó, de influenza szintén okozhatja. Hogyan kezeljük házilag?

Gyermekek és felnőttek egyaránt szenvedhetnek a fülfájástól – igen kellemetlen probléma, mely megakadályozza a koncentrációt, lehetetlenné teszi napi tevékenységeink elvégzését. A fülfájást okozhatja fertőzés, így például a krónikus középfülgyulladás és „úszófül” is. A fülfájás azért fájdalmas, mert gyakorlatilag víz képződik a középfülben. Ugyanezt a tünetet megfázás és influenza is okozhatja. Bedugul az orr, nő a nyomás a fül belsejében.

A fülfájás lehet enyhe és súlyos is. Az elérhető készítmények mellett a házi praktikák is segítenek. Lássuk, mik ezek.

1.Hagyma

Természetes antiszeptikus hatásával és antibakteriális tulajdonságaival hat. Törjünk össze egy friss hagymát. A darabokat helyezzük egy tiszta felületre vagy ruhára és gyengéden csomagoljuk be. Helyezzük a hagymás csomagolást a fájós fülre 5-10 percre. Ismételjük többször a műveletet, amíg nem csillapodik a fülfájás. Ez a legegyszerűbb módszer.

shutterstock_60614857

2.Fokhagyma

A fokhagymát jól ismerhetjük előnyeiről. Igen sokoldalúan felhasználható problémák kezelésére. Érzéstelenítő és antibiotikus tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis csökkenti a fájdalmat és segít megelőzni a bakteriális fertőzést, mely a fájdalmat okozza.

3.Retek

Szintén könnyen elérhető, hatásos fülfájás-csökkentő. Törjük össze vagy reszeljük le a retket apró darabkákra. Forraljuk fel mustárolajban. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni és szedjük ki a retek darabokat. Az olaj már felszívta az előnyös tulajdonságait – egy sterilizált csöpögtetővel csöpögtessük a fülbe. A reteknek különösen jó gyógyító hatása van fülfájás esetén!

4.Gyömbér

Hagyományos gyógyítóként kitűnő, már ősidők óta használják. Az ayurveda is alkalmazza számos problémára. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai ismertek. Mivel a fülfájás általában gyulladással jár, a gyömbér segít mérsékelni azt. Vegyünk egy friss gyömbér gyökeret és facsarjuk ki a levét. Keverjük szezámmagos olajba és melegítsük fel. Tegyük az olajat az érintett fülre és gyengéden masszírozzuk be. Fájdalomcsökkentőként is kiváló.

5.Menta

Könnyen alkalmazható házi praktikaként fülfájásra. Az olajat is kinyerhetjük a levelekből – a mentaleveleket összetörhetjük és a levét a fülbe juttathatjuk fájdalomcsillapításképpen. A mentaolajat fel is melegíthetjük és a külsőleg masszírozhatjuk vele a fület.

shutterstock_3436787

6.Olíva olaj

A fülfájás gyakran jár zavaró zajokkal a levegőnyomás kiegyensúlyozatlansága miatt a középfülben. Melegítsük fel az olívaolajat és csöpögtetővel juttassuk a fülbe. Természetes kenőanyagként működik és segít megszabadulni mindennemű fertőzésről, mely a fülben kialakult.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.