Hallásvesztést okozhat a kemoterápia!

Kanadai kutatók kiderítették, hogyan okoz hallásvesztést egyes betegekben egy, a gyermekkori daganatok kezelésére gyakran alkalmazott kemoterápiás gyógyszer.

A British Columbia szakértői olyan egyszerű nyál-, vagy vérmintával végrehajtható teszten dolgoznak, mely alapján kiszűrhető, hogy mely betegeknél fog jelentkezni a probléma. Michael Hayden, a vancouveri Gyermek és Család Kutatási Intézet Molekuláris Medicina és Terápia Központjának igazgatója, két genetikai variánst fedezett fel, melyek hordozása hajlamosít a ciszplatin nevű kemoterápiás szer miatti súlyos hallásvesztésre.

shutterstock_22758748

,,Itt már személyre szabott genomikáról beszélünk. A következő kihívás egy nagyon olcsó teszt kifejlesztése, mely az ellátó kórházban, helyben alkalmazható" – nyilatkozta Hayden a Globe and Mailnek. Bruce Carleton, a vizsgálat másik vezetője kiemelte, hogy eredményeik segíthetnek a megfelelő egyénre szabott kezelési alternatíva megválasztásában.

Végre lehetővé vált, hogy a bizonyos esetekben toxikus gyógyszer szedését még azelőtt leállítsuk, hogy kialakult volna a maradandó károsodás. Az eredményeket leíró közlemény a Nature Genetics-ben olvasható.

Forrás: