Forradalmi kutatásba kapcsolódtak be a magyar szemorvosok

A keratisis neuroparalytica nevű, vakságot okozó szemproblémára úgy néz ki, van megoldás, a vizsgálatokban részt vesz a budapesti Szemészeti Klinika is.

Nagy százalékban teljesen meggyógyulnak azok a betegek, akik az újonnan kifejlesztett gyógyszert kapták egy ritka, vaksággal járó szembetegségre. A szembetegséget például cukorbetegség, herpesz vagy sebészeti beavatkozások miatt alakul ki. A Nobel-díjas kutató felfedezésének további szakaszaiba Magyarországon is be lehet kapcsolódni.

RhNGF-nek hívják azt a növekedési faktort, amelyik célzottan képes kezelni a problémát, amelyik 5000 ember közül kevesebb, mint egyet érint, de számukra a látásuk visszanyerését jelentheti a fejlesztés. Az rhNGF jelenleg a II. fázisú vizsgálatnál tart, amelybe most zajlik a betegek beválasztása. A vizsgálat 9 európai országban, 39 központban folyik. Magyarországon Budapesten, a Mária utcai Szemészeti Klinikán Prof. DR. Németh János csapata vesz részt a munkában. A kezelés becsült időtartama 8 hét, 48 vagy 56 hetes megfigyelési időszakkal.

shutterstock_14786806

A felfedezéssel a Dompé Research and Development (Dompé Kutatás és Fejlesztés), az olasz bio-gyógyszerészeti vállalat új távlatokat nyitott a szaruhártyafekélyek kezelésében. Az első eredmények azt igazolták, hogy az rhNGF biztonságos.

A vizsgálatot 18, diabétesz, herpeszvírus által okozott szemfertőzés, fertőzés, idegsebészeti beavatkozás és más kapcsolódó betegségek eredményeként kialakult közepesen súlyos vagy súlyos keratitis neuroparalyticában szenvedő beteg (7 férfi és 11 nő) részvételével végezték. A betegek többségénél a szaruhártya-elváltozások teljes gyógyulásáról számoltak be.

„Ezek az eredmények nagy jelentőséggel bírnak az rhNGF, egy olyan lehetséges gyógyszer klinikai fejlesztése során, amely a Nobel-díjas Rita Levi Montalcini kutatásaiból származik” – mondja Eugenio Aringhieri, a Dompé csoport vezérigazgatója.

Tudnivalók az rhNGF-ről

Az rhNGF, a Dompé által kifejlesztett rekombináns humán idegi növekedési faktor az emberi szervezet által termelt fehérjéhez hasonló típusú fehérje, amely az idegsejtek, így a retinán lévő sejtek növekedését, fenntartását és fennmaradását serkenti. Az rhNGF a vizsgálatok szerint a klinikai gyakorlatban kiegészíthetné a természetes NGF-et és javíthatná a retinasejtek túlélését azáltal, hogy lassítja a betegség előrehaladását, és kedvező hatást fejt ki a betegek látási képességének megtartásában.

A REPARO vizsgálat

Az I. és II. fázisú REPARO vizsgálat egy randomizált, kettős vak, placebo kontrollos klinikai vizsgálat, amely az egyszeri és az ismételt növekvő adagolást kombinálja a szemcsepp formájában alkalmazott rekombináns humán idegi növekedési faktor (rhNGF) biztonságosságának, tolerálhatóságának és farmakokinetikájának értékelésére, közepesen súlyos vagy súlyos, 2. fokozatú (tartós hámhiány) vagy 3. fokozatú (szaruhártyafekély) szaruhártya-elváltozással járó keratitis neuroparalyticában szenvedő felnőtt betegek esetében. Csak olyan betegeket vonnak be a vizsgálatba, akik nem reagáltak a jelenleg rendelkezésre álló orvosi kezelésekre.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.