Fényre sötétedő szemüveglencsék

Az 1990-es évek elejéig az üveg fényre sötétedő lencsék egyeduralma volt megfigyelhető, ekkor „robbant be” az új technológiájával a Transitions cég az optika világába.

A párhuzamosan fejlődő, egyre jobb és ellenállóbb felületkezelések elterjedése miatt teret nyerő műanyag lencsék felszínébe speciális technológiával UV fényre érzékeny vegyületet vittek be. Ma már szinte minden nagy szemüveglencse gyártónak a Transitions cég készíti a műanyag fényre sötétedő lencséit.

Milyen színe van a Transitions lencséknek világos állapotban?

A ma kapható V. generációs lencséknek már nincs alapszínük, világos állapotban teljesen ugyanolyanok, mint a hagyományos lencsék.

Mitől és milyen gyorsan sötétedik be a Transitions lencse?

A természetes napfény UV sugárzására rögtön megindul a besötétedés és 30 másodperc elteltével, már élvezhetjük is a sötét szemüveg adta előnyöket a napsütésben, nem kell hunyorognunk többé. A teljes besötétedését kb. 2-3 perc alatt éri el a lencse, ez az V. generáció esetében kb. 80-85%-os fényszűrő képességet jelent. (23ºC-on mérve)

Milyen gyorsan világosodik ki a Transitions lencse, ha a szabadból megyünk be zárt térbe?

A Transitions V lencsék újítása az előző generációval szembeni 3x gyorsabb kivilágosodás! Az UV sugárzás megszűntével a lencse azonnal világosodni kezd, 1-2 perc alatt annyira kivilágosodik, hogy beltérben már nem zavaró, és 5 perc elteltével már szinte nem is érzékelhető szín a lencsén.

szemuveg9

Milyen színekre sötétednek a Transitions lencsék?

Szükére és barnára sötétedő kivitelben kaphatóak a Transitions lencsék.

Csak egyfókuszú lencséket gyártanak Transitions kivitelben?

A Transitions lencséket gyártják egyfókuszú, bifokális, multifokális (progresszív) kivitelben, normál és magas törésmutatójú (vékonyított) és törhetetlen polikarbonát alapanyagból is.

Mennyire függ a lencsék sötétedése a hőmérséklettől?

A TRANSITIONS V. lencsék működésére már sokkal kevésbé van hatással a magas hőmérséklet., mint a korábbi generációknál. A mérések szerint ez azt jelenti, hogy 35ºC-on még mindig 65-70%-os a fényszűrő képessége, amely megfelel a 3-as napszemüveg kategóriának.

Milyen a Transitions lencsék UV szűrése?

optiris_latas7Az UV sugárzás számos komoly szembetegség előidézője lehet, mint pl. a szürkehályog, macula degeneráció, azonban a Transitions lencsék 100%-os védelmet nyújtanak a káros napsugarak ellen, a nap minden percében az UVA és UVB tartományban egyaránt.
Melyek a Transitions lencsék további előnyei a szemüvegviselők számára?
A túl sok, vagy túl kevés fény csökkenti a kontrasztot. A Transitions lencsék teljesen éles, és tiszta látás nyújtanak viselőiknek azáltal, hogy növelik a kontrasztot bármilyen fényviszonyok között. A többrétegű gyári felületkezelésnek köszönhetően felületük keményített, és reflexiócsökkentő, tisztítást könnyítő réteggel van ellátva.

Fontos, hogy ne csak akkor látogassunk el a szemészhez, az optikushoz vagy az optometristához, ha úgy gondoljuk valami probléma van a szemünkkel. A szemészeti szűrést is rutinvizsgálatként kellene kezelni, amihez nem árt találni egy megbízható optikai szalont. Ilyen lehet például az Optiris Optika, aminek számos kirendeltsége van országszerte.

Forrás: