Egyszerre csak az egyik szemünkkel látunk?

Annak ellenére, hogy a világban látható dolgok egyszerre mindig csupán az egyik szemünkön keresztül jutnak el hozzánk, agyunk képes azonnal megalkotni egy koherens képet, ezért érezzük úgy, hogy mindkét szemünkkel látunk.

Egy friss tanulmány szerint, amely aszemet keményebb munkára fogni. Psychological Sciencecímű szaklap következő számában lesz olvasható, az agy azzal is tisztában van, mikor melyik szemünk fogadja az információt, és így képes az adott  Peng Zhang, a tanulmány vezetője, a Minnesota Egyetemen dolgozó munkatársai – Yi Jiang és Sheng He – közreműködésével elsőként támasztotta alá tudományosan a tényt, hogy egy szemmel is képesek vagyunk figyelni, még akkor is, ha fogalmunk sincs, honnan fog érkezni az inger, továbbá, hogy minél keményebben dolgozik a szemünk, annál hatékonyabban képes ellátni a feladatát.

A szakemberek két – 20 és 29 év közöttiek részvételével végzett – kísérlet segítségével támasztották alá megfigyeléseiket, melyek során a kísérleti alanyok egy speciális készülék segítségével – amely képes volt az egyes szemeket ért ingereket elkülöníteni egymástól – nézték a kapott képeket.

k25kc2mh8

Zhang arról számolt be, hogy a vizsgálatok nagyon izgalmas dolgokat árultak el az emberi látórendszerről, miszerint könnyen meglehet, hogy az agyban olyan binokuláris neuronok találhatóak, melyek mindkét szemből befogadják az információkat, majd egybevetik azokat, és még azt is felismerik, melyik szemből érkezett egy adott információ, és így azt a szemet ösztönzik keményebb munkára.

Összefoglalva, könnyen lehet, hogy a vizuális érzékelés működése, és a szem illetve agy közötti kommunikáció sokkal rugalmasabb és erőteljesebb, mint ahogy azt a tudósok eddig hitték.

Forrás: