Az arcpuffadás 5 oka

A gyulladt, bedagadt torok nem játék. Ha észleljük a tüneteket érdemes kideríteni a kiváltó okot, mielőtt komolyabbra fordulna.

A már érintésre érzékeny és szemmel láthatóan puffadt arc, duzzadt nyak kialakulásáért több tényező is felelős lehet. A cseppet sem kellemes állapotot kiválthatja allergia, vírusos fertőzés, fognövekedés, de akár a fog eltávolítása is. Mivel a tünetek súlyosbodhatnak, nem szabad félvállról venni azokat.

Ödéma

A vízkor néven is ismert betegség során a szövetek között folyadék halmozódik fel. Ennek oka, hogy a hajszálerek, illetve a szövetek közti folyadékcsere során zavar merül fel. A gyorsan felismerhető tünetekkel járó ödéma átmeneti, ártalmatlan betegség, de olykor életveszélyes elváltozás is lehet, így ajánlott kivizsgáltatni.

Allergia

allergia2403Az allergiás reakció tünetei többnyire ártalmatlanok, melyeket könnyen és hatékonyan lehet kezelni gyógyszerekkel. Azonban fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mire vagyunk allergiásak és mindig legyen nálunk a megfelelő gyógyszer ennek kezelésére, hogy a súlyosabb tünetek – melyek akár életveszélyessé is válhatnak – elkerülhetőek legyenek.

Vírusos torokgyulladás

Valószínűleg mindenki megtapasztalta már a torokgyulladás kellemetlen érzését. A betegség során nem csak a nyak és az arc dagadhat fel, de ezzel együtt a nyelés és így az evés is fájdalmassá válik a gyulladás miatt. A nem kívánt állapotot a mandulagyulladás is kiválthatja, mely akár a szervek eltávolításával is járhat. Szintén érdemes megvizsgálni a nyirokcsomókat is, mivel azok duzzanata ugyancsak a szervezet gyulladásos állapotát jelzik.

Bölcsességfog

Az arc duzzadtságát okozhatja a bölcsességfog elhúzódó növekedése. A gyakran nagy fájdalommal járó növekedés a teljes arc és akár a nyak feldagadását idézheti elő, ami érintésre is érzékennyé válik. Ha a duzzanat és a fájdalom napokig nem javul, érdemes fogorvoshoz fordulni, mivel ilyen esetekben a műtéti beavatkozás is megoldás lehet.

Foghúzás

Nem csak a fog növekedése okozhat arcpuffadást. A foghúzáskor a szervezet reakciójaként a terület enyhén begyulladhat, megdagadhat. Mindez néhány óra, maximum egy-két nap után önmagától elmúlik. Ha mégsem, nem árt visszamenni a fogorvoshoz és kideríteni a gyulladás okát.

Fontos tehát, hogy a duzzanat és gyulladás olykor egy komolyabb betegség jele, így nem mindig elég, ha csak tünetileg kezeljük. A megfelelő szakorvossal konzultálva fontos megtudni, mi a valódi kiváltó ok.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: