Az agy és a szagok

Azt már korábban megállapították, hogyan veszi fel az orr az illatokat, és hogyan továbbítja az agyba. Azonban most sikerült feltérképezni, hogy ott milyen folyamatok zajlanak le.

Stanfordi kutatók új technológiát fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi az agyban létrejövő hosszú távú idegi kapcsolatok vizsgálatát. Így meg tudták vizsgálni, hogyan jut el az illat a szaglógumóból, amely először küldi az információt az agy azon magasabb szintjeire, ahol végül a feldolgozás megtörténik. A technikával azt is megállapították, hogyan kontrollálta az agy a kísérleti egerek mozgását.

Az idegpályák feltérképezéséhez a kutatók egymás után kétféle vírust fecskendeztek be az egerekbe. Elsőként egy rossz minőségűt injekcióztak a magasabb agyi területeikre, amely megfertőzte a közelében fekvő idegeket. Ezután egy génekkel társított másik vírust adtak be nekik, amely az ellenkező irányból, a szaglógumótól kezdte roncsolni az idegpályát. A második útját követve a piros fluoreszkálás segítségével tudták meghatározni azokat az idegeket, ahol a vírus elpusztult.

shutterstock_21702871

Miután hatvan vékony részre osztották az egerek agyát, a kutatók azt tapasztalták, hogy a legtöbb idegpálya a szaglógumó tetejéből eredt, és azon magasabb feldolgozó területek felé tartott, amelyek az egerek egyes szagokkal kapcsolatos veleszületett vonzódását vagy idegenkedését irányítják, és ezekre válaszolnak. Azt is megfigyelték, hogy minden olyan ideg, amely ebben a tartományban található, legalább négy olyantól veszi a jeleket, amelyek a szaglógumóban tevékenykednek.

Ez a fokozatosan erősödő tölcsérszerű ömlés segít megmagyarázni, hogyan dolgozza fel az agy a különböző illatokból érkező információkat – magyarázza Liqun Luo biológiaprofesszor. „Az evolúciós távolság ellenére valószínűleg ugyanolyan ebből a szempontból a legyek és az egerek szervezetének felépítése.” – tette hozzá a professzor. A közeljövőben alaposabb vizsgálatoknak fogják alávetni az egerek szaglógumóját, hogy még több információt szerezzenek arról, hogyan dolgozza fel az agy a szagokat. Ezen felül fejleszteni szeretnék a technikát, hogy nagyobb távolságon tudják követni az idegeket, ezáltal jobban megismerjék azok rendszerét. A tanulmány a Nature című folyóiratban fog megjelenni.

Forrás: