7 dolog, amit szemszínünk árul el egészségünkről!

Ugye, néha elbűvöl bennünket egy-egy ember szemszíne? Az egyedi szemet meglepőnek és igen szépnek találjuk. Megjelenésük mellett azonban a különféle színek más és más veszélyről árulkodnak egészségügyi szempontból.

Egy-egy szép, különleges szemszín láttán mindig elámulunk, sőt! Könnyű is beleszeretni egy ilyen szempárba. Nem is hinnénk, miféle egészségügyi kockázatokról mesélhetnek az egyedi megjelenésű szemek.

Tanulmányok kimutatták, hogy a szín előre jelezheti, milyen problémákkal küzdhetünk a későbbiekben. Lássuk a legmeglepőbb területeket, melyeket a szemszín megjósolhat vagy befolyásolhat.

1.Májproblémák és egyéb állapotok

Miközben az némileg normális, hogy a szemfehérje kissé változtatja színét, a hirtelen változás arról árulkodhat, hogy valami nincs rendben. A piros szemeket általában allergia okozza, a sárgássá váló szem azonban májproblémákat jelez. Amennyiben az írisz megváltoztatta a színét, akár melanomára vagy neurofibromatózisra is gyanakodhatunk.

2.Időskori makuladegeneráció

Gyakran oka 50 éves kor felett az időskori makuladegeneráció a látás elvesztésének. Közelmúltban készített tanulmányok azt mutatják, hogy a világos szemek esetében megkétszereződhet a makuladegeneráció kialakulásának esélye. Ma sem egyértelmű, oka-e ennek, hogy a kaukázusiaknál sokkal jellemzőbb ez a szemprobléma, vagy pedig a nem túl pigmentált szemek a sötétebbeknél kevésbé védenek meg a káros UV sugaraktól.

szem3

3.Fájdalomtűrés

Egy amerikai felfedezés szerint úgy tűnik, a világos szemű nők jobban ellenállnak a fájdalomnak, mint a sötétebb szemekkel rendelkezők. Szülés után például a világos szemmel megáldott hölgyeknél kisebb mértékű szorongást és alvászavart tapasztaltak a fájdalom eredményeképpen. Noha a felfedezés még viszonylag új, ezért kevésbé jól tanulmányozott, az orvosok szerint a genetika szerepet játszhat abban, hogy a világos szemmel nagyobb fájdalomtűrés jár.

4.Alkohol tolerancia

A barna vagy a fekete szemek az alkohol tolerancia szintjéről árulkodnak. Egy tanulmány, mely a személyiségről és az egyének közti különbségekről készült, kimutatta, hogy a sötét szemű emberek hamarabb érzik meg az alkohol és egyéb tudatmódosító szerek hatását, mint a világos szemmel rendelkezők. Vagyis, előbbiek azok, akik kevesebbet isznak, hiszen magasabb az érzékenységük és hamarabb lerészegednek.

5.Melanoma

A melanoma és egyéb bőrrák típusok gyakoribbak a kék szemű embereknél. Ennek oka nemcsak az, hogy a bőrük világosabb, mely kisebb védelmet jelent a nappal szemben. Azok a gének, melyek a kék szem kialakulásához hozzájárulnak – a TYR és az OCA2 -, az immunrendszert is befolyásolják. A kékszeműeknek ezért kevésbé reaktív az immunrendszere, szervezetük nem teljesít annyira jól a rákos sejtek észlelésében és elpusztításában.

6.Vitiligo

A Vitiligo autoimmun betegség, mely miatt a bőr foltokban elveszíti pigmentjeit. Ahogy már említésre került, a génvariánsok, melyek gátolják a túl aktív immunrendszert, a kék szemmel hozhatók összefüggésbe – ez azt is jelenti, hogy a barna, mogyorószínű vagy zöld szemekkel megáldott emberek immunrendszere nagyobb eséllyel okozhat vitiligót.

szem2

7.Szürkehályog

Amerikai szemészek egy 2000-ben készült tanulmányban felfedezték, hogy a sötét szeműeknek 1,5-2,5-szer nagyobb esélyük van a szürkehályog (katarakt) kialakulására. Ez a szemprobléma időskorhoz köthető és igen gyakori. Előbb homályossá teszi a látást, majd akár el is veszítheti azt a páciens. A sötét szem valószínűleg azért növeli a szürkehályog esélyét, mert ez a szín elnyeli az UV sugarakat, ahelyett, hogy tükrözné azokat.

Bár a szemünk színe határozottan összefügg az egészségünkkel, érdemes észben tartanunk, hogy a genetika igencsak trükkös dolog.

Nagyobb valószínűséggel alakulhat ki nálunk egy-egy egészségügyi állapot bizonyos szemszín esetében, ám ezt sosem vehetjük készpénznek. Azt azonban megtehetjük, hogy ha a szemünk színe alapján valamely betegségre hajlamosabbak lehetünk, gyakrabban ellenőriztetjük magunkat az orvosnál és odafigyelünk a testünk jelzéseire.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu