10 tipp, mit tegyünk a szájsebekkel!

A szájban keletkezett sebek bizony igen fájdalmasak lehetnek – emellett letargikus érzéseket és lázat is okozhatnak. Mitől alakulnak ki és hogyan kezelhetjük őket?

Nem valami kellemes érzés, ha nem merjük a szánkat kinyitni, hát még, ha nagyon fáj is! A szájsebek a száj belsejében jelennek meg. Az apró fekélyek gyakran lázat okoznak és letargikussá válhatunk miattuk.

Számos okból alakulhatnak ki. Az étel-allergia ugyanúgy okozhatja, mint a stressz, az alultápláltság vagy az, ha nem megfelelő a szájhigiéniánk.

Fontos utánanézni, mit is fogyasztottunk, mielőtt kialakultak a szájsebek, hogy legközelebb elkerüljük ezeket az ételeket. Lássuk azonban, mit tehetünk még a száj fekélyek ellen? Milyen élelmiszerek és gyógynövények hatékonyak a kezelésében?

Correct-Diet

Megfelelő étrend

A szájsebektől szenvedő ember számára a megfelelő étrend elengedhetetlen. Bizonyos ételeket kerülnie kell, mivel súlyosbítják a tüneteket és csak késleltetik a gyógyulást – más élelmiszereket azonban érdemes fogyasztania.

A fűszereket mindenképp mellőzzük, ahogyan a sok savat tartalmazó élelmiszereket is, így a narancsot, grépfrútot, ananászt. Az áfonyalé ugyanakkor javasolt, gyorsítja a gyógyulás folyamatát.

Mouth-rinsing

Szájöblítés

A gyors gyógyulás érdekében igen fontos a száj öblítése – csökkentjük ugyanis vele a szájsebekkel kapcsolatos gyulladást. A leghatékonyabb öblítő, ha néhány teáskanál sót vagy ugyanennyi szódabikarbónát adunk egy csésze kézmeleg vízhez. Öblítsük ki a szánkat a keverékkel és köpjük ki. Ne nyeljük le az öblítővizet, mert továbbíthatjuk a baktériumokat a testünk többi részébe!

Black-Tea-compresses

Fekete teás borogatás

A fekete teában található csersavak segítenek csökkenteni a szájsebek okozta fájdalmat. A tea filtereket már langyos állapotban berakhatjuk a szánkba, a fekélyekre. Fájdalomcsillapító és gyógyulást gyorsító hatása is van.

Consuming-Kale-and-carrots

Kelkáposzta és sárgarépa

A sötétzöld leveles zöldségek kiváló B komplex vitamin-források. Segítenek a rákos sebek kezelésében is stresszoldással, ami a szájsebek legfőbb okozója. Emellett a vashiány is produkálhat száj fekélyeket. Vagyis fontos a sötétzöld leveles zöldségek beiktatása étrendünkbe, remek vas-források ugyanis.

A sárgarépa szintén igen jó a szájsebek kezelésére, a benne levő béta-karotinnak köszönhetően. A gyors gyógyulás érdekében adjunk öt kelkáposzta levelet egy kis mennyiségű petrezselyemhez, spenóthoz és répához, majd mixeljük össze őket és készítsünk belőlük lé-kivonatot. Igyunk meg belőle két pohárral naponta – nagyon hasznos lesz a fekélyek gyógyításában!

Papaya

Papaya

A szájsebeket könnyen lehet kúrálni papaya tabletták rágcsálásával napi több alkalommal, de a friss gyümölcs mindig előnyösebb – a héját is nyugodtan fogyaszthatjuk.

Using-Myrrh

Mirha

A mirha igen hatékony gyógynövény az apró száj fekélyek kezelésére. Különféle módokon gyógyíthatunk vele: por formájában a sebre helyezzük vagy tea formában isszuk. A tea elkészítéséhez keverjünk össze egy teáskanál mirhát egy kis szegfűszeggel, adjunk hozzá 2 szál petrezselymet összevágva valamint egy negyed teáskanálnyi aranygyökeret por formában. Forraljuk fel az összetevőket vízben. Ha felforrt a keverék, szűrjük le és hűtsük le a teát – majd szájöblítőként használjuk!

A szájsebek mellett a rossz leheletet is elűzi és gyógyítja a torokfájást. A port közvetlenül is alkalmazhatjuk a sebre: két mirha kapszula tartalmát szórjuk ki, majd használjunk egy vattapamacsot a sebre való felvitelkor. Nagy eséllyel egy hét alatt elmúlnak a szájsebek!

Using-Sage

Zsálya

A zsálya ugyancsak hatékony a száj fekélyek kezelésében. Megfőzhetjük teaként, hogy szájöblítésre használjuk – összehúzó erővel rendelkezik, ezért is remek a szájsebek gyógyításában. Plusz, teljes szájfertőtlenítőként is működik. A másik módszer a kezelésre, ha zsályaport szórunk a sebekre.

Using-Burdock

Bojtorján

A bojtorján olyan gyógynövény, melyet teaként és kapszulaként is alkalmazhatunk szájsebekre. Ekcémára, pszoriázisra, kelésekre, herpeszre is használják. A tea elkészítéséhez 4-5 teáskanál szárított bojtorján gyökérre lesz szükségünk, egy liter forrásban levő vízhez adva. Pár percig párologjon, majd álljon néhány óra hosszat. Naponta 2-3 csészével fogyaszthatjuk üres gyomorra a hatékony szájseb-kezelésért.

Having-Enough-Zinc

Cink

A cink igen fontos a kezelésben és a szájsebek kialakulásának megelőzésében is. A sebek elmulasztása érdekében fogyasszunk kb. 220 mg cink szulfátot, 500 mg C-vitaminnal, amíg nem látjuk a kezelés eredményét. Két hét után csökkenthetjük a cink-bevitelt 15 milligrammra. Ilyen nagy mennyiségben ugyanis a cink szulfát fogyasztása nem ajánlott hosszú ideig, mivel befolyásolhatja a réz felszívódását.

Using-Alum

Timsó

A timsó tartósítószerként használatos, mely szintén hatékony a szájsebek gyógyításában. Alkalmazhatjuk közvetlenül a fekélyre. De vigyázat, néhány perc alatt égethet, ezért öblítsük ki jól a szánkat használata után! Naponta többször is megismételhetjük a kezelést, amíg meg nem gyógyulnak a sebek. A timsó fűszerként is kapható.

Szerző: Adrina – napidoktor.hu

Forrás:


Egy válasz

  1. Asbóth Tibor

    Sorozatosan akaratlanul beleharapok a szájamba, mindig ugyanott. Milyen szájvizet
    vagy ecsetelőt használjak?