Vastag- és végbélrák kimutatása PET-CT segítségével

A vastag- és végbélrák a második leggyakoribb rosszindulatú megbetegedés Magyarországon. Az elmúlt évtizedekben a megbetegedések évenkénti száma csaknem négyszeresére emelkedett.

Hazánkban körülbelül évente 7500-8000 új esetet fedeznek fel, és hozzávetőleg 5000 ember halálát okozza ez a daganattípus.

A PET-CT vizsgálat fontos szerepet játszhat a vastag- és végbélrák kezelésével kapcsolatos döntéshozatalban. A PET-CT leképezés során, az egész test letapogatása megtörténik. A vizsgálat előtt a szervezetbe juttatott PET nyomjelző anyag a daganatos szövetekben – és így a vastagbélrák – által érintett területeken is – felhalmozódik, ezáltal azonosíthatóvá téve azt. Az egyidejűleg elvégzett CT vizsgálat során ezen kóros területek pontos anatómiai lokalizációja is megtörténik.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a PET/CT vizsgálat elsősorban a betegség kiújulásnak alapos gyanújakor, a műtétileg kezelhető betegek kiválasztásában nyújt jelentős segítséget. Klinikai tanulmányok szerint a vizsgálat eredménye alapján a műtéttel gyógyítható betegek 80, míg az így nem kezelhető betegek 90 százaléka azonosítható. A PET-CT vizsgálat segítségével ez által célzottan azok a betegek kerülhetnek sebészi kezelésre, akiknek abból tényleges előnye származhat.

b%25C3%25A9l1

Alábbi betegünk esete is ezt példázza. Két évvel ezelőtt véres székelés miatt, vastagbéltükrözés történt, amely vastagbél daganatot igazolt. A további vizsgálatok távoli áttét jelenlétét nem igazolták, a májban jóindulatú elváltozást írtak le. A daganat eltávolítását követően a beteg kemoterápiában részesült.

Az ezt követő kontrollvizsgálatok során, a májban található elváltozás méretének növekedését tapasztalták és emiatt PET-CT vizsgálatot kértek annak eldöntésére, hogy az ismert elváltozás jóindulatú-e. Az ekkor készült felvételen (bal oldalon) a máj jól azonosíthatóan (a képen jelölve) két rosszindulatú elváltozást tartalmazott.

A máj jobb lebenyének eltávolítását és újabb kemoterápiát követően készült a jobb oldali felvétel, amelyen kórosan halmozó visszamaradt szövet már nem azonosítható.

pet_vastagbel

Kezelés előtt                                                            Kezelés után

Forrás: