Rákbetegeknek receptkombinációk 2.

Van, mikor a természet adja a legnagyobb segítséget a gyógyuláshoz. Íme néhány recept rákbetegek számára.

Főtt-nyers leves

 

Hozzávalók: 4 főre

30 dkg burgonya

pici só

2 dl tejföl

2-3 evőkanál mustár

ízlés szerint citromlé

zöldhagyma, répa, cékla

Elkészítés: A burgonyát 1 liter vízben pici sóval puhára főzzük. Turmixoljuk és ízesítjük a tejföllel, a mustárral, a citromlével, ha kell még pici sóval. Tálaláskor a leveses csészékbe apróra vágott zöldhagymát, reszelt répát, reszelt céklát teszünk. Bármilyen apróra vágott zöldség vagy friss csíranövény is használható. Tetejét megszórhatjuk apróra vágott zöldfűszerekkel pl. petrezselyemmel.

Zöldbabos rakott hal

Hozzávalók: 4 főre

80 dkg zöldbab
20 dkg árpagyöngy
30-40 dkg halfilé
2-3 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
2 dl tejföl
5-6 evőkanál olaj
só, citromlé
1 teáskanál őrölt piros paprika
2 mokkáskanál borsikafű

Elkészítés: A zöldbabot az olajon a petrezselyemmel és 1 teáskanál sóval félig puhára pároljuk. Az árpagyöngyöt dupla mennyiségű enyhén sós vízben megfőzzük. Beízesítjük olajjal, piros paprikával, borsikafűvel. A halat (ha kell beirdaljuk), besózzuk, pár csepp citromlével meglocsoljuk. A zöldbab felét tepsibe vagy jénai tálba terítjük. Rárétegezzük az ízesített árpagyöngyöt, majd erre a hal kerül. Befedjük a zöldbab másik felével, melyre rálocsoljuk a zúzott fokhagymával, apróra vágott kaporral elkevert tejfölt. Sütőben lefedve 30-40 perc alatt átsütjük.

Káposztás palacsinta

 

Hozzávalók: 4 főre

Palacsintához:
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
3 tojás

7-8 dl szóda- vagy ásványvíz

0,5 dl olaj
60 dkg édes káposzta (torzsa nélkül)
2 evőkanál olaj
1 teáskanál méz
1 teáskanál só
1 teáskanál borsikafű

1 teáskanál szárított kapor
10 dkg Trappista sajt

Elkészítés: A káposztát olajon a mézzel lepirítjuk, sóval, borsikafűvel és kaporral fűszerezünk. A lisztből és a tojásokból a szódavízzel sűrű palacsintatésztát keverünk. Beletesszük a pirított káposztát, ha kell, még kicsit sózzuk, s hozzákeverjük a 1/2 dl olajat.

Palacsintasütőben – amit olajjal kenünk ki – fedő alatt vastagabb lapokat sütünk. Sütés közben megfordítjuk, hogy mindkét oldala jól átsüljön. Egymásra csúsztatjuk, s a rétegek közé reszelt sajtot teszünk – tortaként szeletelhető.

Gyümölcsvelő

Hozzávalók: 4 főre

7-8 kg gyümölcs, ami lehet egyféle vagy többféle is
1 kg méz

Elkészítés: A gyümölcsöt apró darabokra vágjuk, feltesszük a tűzre, s forrástól számítva 10 percig forraljuk. Ezután hozzáadjuk a mézet, s újabb 10 perc forralás után üvegekbe tölthető. A tartósítószer a celofánra kerüljön! Száraz gőzben tartósítsuk tovább. Télen ízletes csemege.

Szilvás lepény

 

Hozzávalók:

25 dkg teljes őrlésű liszt
1 nagyobb sárgarépa finomra reszelve
4 tojás
2 dl tejföl
4 evőkanál méz
4 evőkanál barnacukor
5 dkg vaj
2 kiskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál szódabikarbóna
15 dkg aszalt szilva.

Elkészítés: Összekeverjük a tojások sárgáját a cukorral, a mézzel, a vajjal, a sárgarépával, és a fahéjjal. Hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, és a tejfölt is, majd óvatosan belekeverjük a habbá vert tojásfehérjéket. Kikent tepsibe terítjük a tésztát, tetejét megszórjuk a szilvával. Úgy sütjük, mint a piskótát: előmelegített sütőben 200 Celsius fokon 15-20 percig.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.