Prosztatarák kezelés génteszt alapján

Megkülönböztető “négygénes” jellemzője van azoknak prosztatatumoroknak, amelyek agresszív kezelést igényelnek, mert kockázatuk jóval nagyobb az átlagosnál.

A Nature tudományos magazin online kiadásában megjelent tanulmányból az derül ki, hogy a prosztatatumorokból vett szövetminták nyolcvanhárom százalékánál önmagában a "négygénes" jellemzőn alapuló teszt pontosan azonosította a veszélyt. Más módszerekkel kombinálva pedig kilencven százalék fölötti megbízhatóságot sikerült elérni vele.

A prosztata daganata esetében igen nagy a túlkezelés kockázata, mert a legtöbb tumor lassan növekvő, az életet kevéssé veszélyeztető típusú, ám azt nem tudják a szakemberek megbízhatóan megállapítani, hogy melyik.

shutterstock_43535172

Mint Ronald DePinho kutatásvezető, a bostoni Dana-Farber Rákközpont munkatársa kiemelte, negyvennyolc férfit túlkezelnek azért, hogy egy életet megmentsenek az agresszív terápiákkal. Ezek a kezelések – a sebészi beavatkozás és a sugárterápia – impotenciát és inkontinenciát okozhatnak.

Mostani tanulmányukban arról számolnak be a kutatók, hogy genetikai tesztjükkel a prosztatarák típusának megállapítási pontosságát nyolcvanhárom százalékról kilencbenegy százalékra sikerül javítaniuk. Vizsgálataikban négyszázöt tumormintát elemeztek, melyeket 1983 és 2004 között vettek prosztatarákkal diagnosztizált férfiaktól. A daganatos esetek közül harmincnyolc bizonyult halálosnak az évek során, ezekben a tumormintákban vizsgálták a gének aktivitását.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.