Ma van a Rák Világnapja!

Évente ötezer élet lenne megmenthető, ha az emberek eljárnának vastagbélrák szűrésre!

Magyarországon a daganatok okozta halálozások között a vastag- és végbélrák nemtől függetlenül a második helyen áll, nemdohányzó társaink esetében pedig a leggyakoribb daganatos eredetű halálok. A rákmegelőző állapot ? polipok ? felismerésével és ezek eltávolításával a vastagbélrák kialakulásának kockázata szinte száz százalékban csökkenthető.

Magyarországon is elérhető már a legmodernebb vastagbélrák szűrési módszer, a CT kolonográfia, mely nagyon nagy érzékenységgel képes alacsony sugár dózisú CT vizsgálat során a daganatmegelőző polipokat kimutatni. Az endoscopos technikákkal szemben a módszer kellemetlenségek nélkül, gyorsan, fájdalommentesen elvégezhető, ezért szűrés céljára kifejezetten alkalmas.

Hazánkban évente mintegy kilencezer vastagbélrákos új esetet ismernek fel, miközben szintúgy évente közel ötezer esetben végződnek ezek a betegségek elhalálozással. A vastag- és végbélrák szinte kivétel nélkül polipok talaján alakul ki. A vastagbél polip egy szemölcs-szerű növedék a bél belső ürege felé. Szövettanilag a polip többféle lehet, ez határozza meg a dagantos elfajulás kockázatát.16419Sajnos a polipok tüneteket legtöbbször nem okoznak, így a beteg nem fordul orvoshoz, időszakos vérzés a betegek kevesebb, mint öt százalékában észlelhető csupán. A vastagbélrákok kilencven százaléka az ötvenedik életév után alakul ki, és az életkor előrehaladtával gyakorisága folyamatosan nő. Európa-szerte az ötven évnél idősebbek körülbelül harminc százalékában, az idősek ötven százalékában fordulnak elő polipok, viszont a polipok kevesebb, mint egy százalékából alakul ki vastagbélrák.

Az egészséges vastagbél nyálkahártyából az életet veszélyeztető vastagbélrák soklépcsős folyamat során alakul ki, mely átlagosan tíz év alatt megy végbe. Fontos tudni, hogy e folyamat jellege, hosszúsága lehetővé teszi nemcsak a kialakult rák, hanem a megelőző állapotok időbeni felismerését is. Ha a folyamatot a megelőző állapotban tudjuk kimutatni, megfelelő beavatkozással a folyamat nem halad tovább, a rák nem alakul ki.

A vastag- és végbélrák a többi ráktól eltérően szűrővizsgálatra különösen alkalmas betegség, és elhúzódó kialakulása miatt többféle szűrési módszer is kínálkozik vizsgálatára. A vastagbélrák szűrésével kapcsolatban fontos pozitívum, hogy a rákmegelőző polip eltávolításával a rák kialakulása is megelőzhető, és nemcsak a már kialakult korai rákot diagnosztizálhatjuk.16420Mivel a vastagbéltükrözés elfogadottsága alacsony, és a reálisabban finanszírozható széklet-tesztek csak a már kialakult daganat kimutatására alkalmasak és a polipok észlelésében szenzitivitásuk csekély, a nagyvilágban mindenütt a CT kolonográfia került a vastagbélszűrés előterébe. A CT kolonográfia legfőbb előnye maga az eljárás mikéntje, mivel esetében nem kell behatolni a bél üregébe ahhoz, hogy felvétel készüljön róla.

A speciális kiértékeléshez szükséges, a hagyományos CT adatfelvételhez hasonló vizsgálat akár egy-két perc alatt elvégezhető és minimális kockázattal jár. Szűrő- és diagnosztikus módszerként is használható, a betegek számára vonzóbb, mint a tükrözés vagy a báriumos beöntéses röntgenvizsgálat, ugyanakkor egységes minőségbiztosítási rendszerrel ellenőrzött.

A vastagbél legtávolabbi pontját is mindig eléri, és ha daganatot talál, annak kiterjedését is képes meghatározni. Magyarországon tíz év alatt ötvenezer olyan ember hal meg, aki megmenthető lett volna. A CT kolonográfia lehetővé teszi alacsony sugárdózis mellett is, hogy nagy érzékenységgel kimutassák a rákot megelőző állapotot. Ezek eltávolítása életmentő: egy kisvárosnyi embert lehetne megtartani egészségben családjuk, barátaik és az egész ország számára, hiszen a vastagbélrák megelőzhető.

Forrás: