Ha a szülőd rákos: útmutató tinik számára

Ha az anyukádnak, az apukádnak vagy valamelyik hozzád közel álló felnőtt rákos, akkor ez az útmutató segíthet abban, hogy hogyan dolgozd fel azt

Itt elmondjuk, hogy mi segített más tiniknek is végigmenni ezen a nehéz időszakon. Doktorok, ápolónők, szociális munkások, barátok és a család is azon dolgozik, hogy az anyukád vagy az apukád jobban legyen – és ennek a csapatnak TE is a tagja vagy!

Az elkövetkezendő hetek és hónapok alatt rengeteg érzelemmel kell majd megbirkóznod. Egyes napok jobbak lesznek, és minden olyan lesz, mint régen. Más napok nehezebbek lesznek. Mi cikksorozatunkkal szeretnénk segíteni neked felkészülni azokra a dolgokra, amiken lehet, hogy keresztül kell majd menned. Abban is szeretnénk segíteni, hogy hogyan kezelheted jobban a beteg szülővel vagy rokonnal való együttélést.

Az is lehet, hogy majd szeretnéd ezeket az információkat megosztani az anyukáddal, apukáddal vagy testvéreiddel. Lehet, hogy segít neked felhozni valamit, ami amúgy is nyomja a lelkedet. Megkérheted a családtagjaidat, hogy bizonyos részeket olvassatok el együtt, majd beszéljetek róla.

gyermek12

Éppen megtudtad, hogy valamelyik szülődnek rákja van

Éppen csak most tudtad meg, hogy az életedben az egyik legfontosabb szerepet betöltő személy rákos. Hogyan érzed magadat? Ledermedtél, esetleg dühös vagy? Vagy félsz? Az egészet igazságtalannak tartod? Egy dolog biztos – nem érzed jól magadat.

„Már abban a percben tudtam, hogy valami nincsen rendben, amikor beléptem a konyhába. Az anyukám nagyon csendes volt. Majd elmondta nekem, hogy rákos. Azt hittem, hogy el fogok ájulni. Alig bírtam visszatartani a könnyeimet. Annyira meg voltam ijedve… Azonnal a szobámba rohantam és elmondhatatlanul hosszú ideig ültem az ágyamon. Aztán felhívtam a legjobb barátomat és másra már nem is emlékszem…” – Sára, 16 éves

„Nagyon laza, vidám ember voltam. Ám amióta apukámnak rákos, minden apróságon felhúzom magamat. Az osztályfőnököm összeismertetett más gyerekekkel, akik szülei szintén rákosak. Az, hogy találkozhatsz olyanokkal, akik ugyanazon mennek keresztül, mint te, nagyon sokat segíthet.” – Áron, 14 éves.

A cikk folytatását és további tanácsokat a KamaszPanasz oldalán olvashattok!

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: