Ez a rák csak a férfit eszi ki…

A gyomorrák gyakoribb a férfiakban. Egy új kutatás szerint ennek az oka, hogy az ösztrogén nevű női nemi hormon relatív védettséget nyújt.

A gyomor rákos elváltozása jóval gyakrabban fordul elő férfiakban, mint nőkben. Ennek oka a Massachusetts-i Műszaki Egyetem (MIT) munkatársai szerint abban keresendő, hogy az ösztrogén nevű női nemi hormon relatív védettséget nyújt az idült Helicobacter pylori nevű baktérium fertőzésével szemben.

Ismert, hogy számos daganattípus, például gyomorrák, májrák, vastagbélrák, gyakoribb férfiakban, mint nőkben. A tudósok ennek okát számtalan faktorra próbálták visszavezetni, vizsgáltak olyan életmódbeli tényezőket, mint a dohányzás, vagy az étrend, azonban arra következtetésre jutottak, hogy a jelenség leginkább a férfiak és nők közötti biológiai különbségekben keresendő. Ehhez a feltevéshez járult hozzá az a Cancer Prevention Research oldalain megjelent tanulmány, mely kimutatta, hogy hím egerekben az ösztrogénbevitel drámaian csökkentette a gyomorrák arányát. A felfedezés akár új gyógyszerek fejlesztéséhez vezethet.

fejf%2525C3%2525A1j%2525C3%2525A1s5

Az idült gyomorhurut és a gyomorfekély kialakulásában kiemelt szerepe van a Helicobacter pylori nevű baktériumnak, ezen állapotok pedig növelik a gyomorrák kialakulásának kockázatát. A gyomorrák világszerte a második leggyakoribb daganatos halálok, ugyanakkor a becslések szerint az emberek mintegy fele hordozza a kórokozót, és többségükben semmilyen tünet nem alakul ki.

Számos korábbi tanulmány felvetette, hogy az ösztrogén véd a gyulladással szemben, ezt látszottak alátámasztani olyan adatok is, miszerint az ösztrogéngátló kezelésben részesült, illetve a menopauzán túlesett hölgyek körében megemelkedik a gyomorrákosok aránya. Jelen vizsgálat során Alexander Sheh és munkatársai eltávolították nőstény egerek petefészkét, mely az ösztrogént termeli, így kiesett a védőhatás. Egy másik kísérletben a kutatók hímegerekben akadályozták meg sikeresen ösztrogén segítségével a gyomorrák kialakulását.

gyomor12

Egy újabb sorozatban a kutatók megvárták, míg az állatok gyomrában gyulladás alakul ki, és akkor kezdték az ösztrogénkezelést. Az egyedeket genetikailag manipulálták, emiatt nagyobb mennyiségű gasztrint termeltek – ez a hormon serkenti a gyomor sósavtermelését. A beavatkozás hatására a legtöbb ilyen állatban gyomorrák alakul ki. A folyamatot drámaian gyorsítja a Helicobacter. Az egerek ösztrogént kaptak, vagy emellett ösztrogéngátló Tamoxifen-kezelésben részesültek. Míg az ösztrogén védőhatása sikeresen érvényesült, addig a Tamoxifen ezt a hatást lenullázta – mind hím, mind nőstények esetén.

A kutatók megállapították, hogy az IL-8 nevű jelátvivő molekula elengedhetetlen a Helicobacter elleni immunválaszhoz, és az ösztrogén valamilyen úton ebbe a folyamatba avatkozik bele. Jelenleg is folynak a jelenség mélyebb megértését célzó vizsgálatok, melyhez genetikailag manipulált, IL-8-cal nem rendelkező állatokat használnak. Mindenesetre a kutatók bíznak benne, hogy a jövőben el fognak terjedni az ösztrogén-receptorra ható daganatellenes szerek.

Forrás: