Elviselhető az alacsony jódtartalmú diéta?

Hogyan kell táplálkozni, ha valaki sugárkezelés előtt áll? Az alacsony jódtartalmú diéta engedélyezett, de hogyan lehet ezt betartani?

Az alacsony jódtartalmú étkezést akkor írják fel, ha egy daganatos betegnek sugárkezelésre kell mennie. Ez speciális diéta, mely meghatározza a jód mennyiségét, amely a szervezetbe kerülhet az ételeken, italokon keresztül. Bár a pajzsmirigyrák általános kezelési módjai közé tartozik, a diéta más esetekben is javasolt, és néhány kisebb változtatással átalakítható az étrendünk.

Mi köze a jódnak a pajzsmirigyrákhoz?

A pajzsmirigy a jódot használja víz- és ételbevitelünkből, hogy fontos hormonokat termeljen az anyagcsere szabályozásához. A pajzsmirigy sejtjei egyedülállóak szervezetünkben abból a szempontból, hogy csupán ezek „nyelik el” a jódot.

Mielőtt egy páciens sugárkezelésen esik át, alacsony jódtartalmú diétát kell tartania, hogy a szervezetben kevesebb legyen a jód. Ezt követően radioaktív jódot kap, általában kapszula formájában, így a jódtól megfosztott pajzsmirigy sejtek felveszik a sugarat, lehetővé téve, hogy a szkennelés során kimutathatók legyenek a sejtek, illetve, hogy a kezelés során a rákos sejteket megsemmisíthessék.

Az alacsony jódtartalmú diéta lényege

Az alacsony jódtartalmú étrend egyszerű, de igényel némi tervezést. Azoknak, akik gyakran esznek, vagy általában étteremben, menzán fogyasztják el ételeiket, kihívást jelenthet, hogy előre megtervezett ételt kell magukkal vinniük.

tbwprblb

A lényeg, hogy olyan ételeket kell enni, melyekben alacsony a jódtartalom. Egyik legnagyobb szabály a diéta során, hogy a sót ki kell zárni! A jódozott só tele van jóddal, de a jódmentes engedélyezett. Olvassuk el figyelmesen a csomagolást!

A világhálón számos információt találhatunk az alacsony jódtartalmú diétáról, de olykor egymással ellentmondóak is lehetnek. A legokosabb, ha az ember megkérdezi az orvosát, pontosan melyik ételeket kell hanyagolnia és mi ajánlott helyette.

Ételek, amelyek nem engedélyezettek az alacsony jódtartalmú diéta során:

– tejtermékek (tojás sárgája, tej, joghurt, sajt, vaj, jégkrém, tejföl)

– tengeri ételek (mindent kerülni kell, beleértve a halat, a kagylót is!)

– feldolgozott ételek (előre csomagolt ételek, fagyasztott élelmiszerek, hot dog, bacon, kolbász, éttermi-, gyorséttermi ételek)

a kereskedelemben kapható sütemények, amelyeknek összetétele nem egyértelmű számunkra

– szója (szójabab, szójaszósz, tofu és egyebek)

– maraschino cseresznye

– csokoládé (a tejcsokik tejterméket tartalmaznak, néhány étcsokoládé engedélyezett lehet, ezért nézzük meg az összetételét!)

g9nth402

– babfélék

Engedélyezett ételek:

– friss húsok

– friss zöldségek és gyümölcsök

fagyasztott zöldségek, hozzáadott só nélkül

– zöldségolajok

– sótlan mogyoróvaj

– szóda

– kávé és tea (persze nem krémes- tejes hozzávalókkal!)

– otthon készített kenyerek és péksütemények (amelyekbe nem kerülnek a nem engedélyezett összetevők!)

friss és szárított gyógynövények és fűszerek, így a paprika is

– bor és sör (desztillált alkoholok), a likőrök összetevőit meg kell nézni, mert a vörös festék sem előnyös!

– konzerv körte, ananász, barack

– méz

– juharszirup

– dzsemek és zselék (szintén ellenőrizzük, hogy mi van benne!)

Mint azt látjuk, étteremben enni gyakorlatilag lehetetlen az elvárások mellett, hiszen ott szinte kizárt, hogy valamilyen ételben ne legyen só, vagy bármi a felsorolt, nem engedélyezett ételek közül. Ha nem tud főzni valaki, vagy nincs, aki ellássa, még saját szakács alkalmazását is célszerű megfontolni a diéta idejére. Alacsony jódtartalmú diétához egyébként szakácskönyv is kapható.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.