D-vitamin nélkül újra jön a bőrrák?

Azon hölgyek esetén mintegy felére csökkenhet a bőr legsúlyosabb daganatának, a melanómának a kockázata, akik D-vitaminos és kalciumpótló kezelésben részesülnek.

A Stanford Egyetem Orvosi Karának kutatói, Dr. Jean Tang és munkatársai a D-vitamin és kalciumpótló kezelés ígéretes voltát bizonyították a melanóma megelőzésében. A melanóma kialakulásának kockázata kiemelten jelentős azon hölgyek esetén, akik korábban már átestek valamilyen nem pigmentált bőrdaganatos betegségen, leggyakrabban bazálsejtes rákon, vagy laphámrákon.

A D-vitamin és a kalcium leginkább a csontok anyagcseréjében játszik szerepet, azonban a kalciumegyensúly más szervek normális működését is érintheti. Számos korábbi tanulmány bizonyította, hogy a D-vitaminból és kalciumpótlásból álló kezelés csökkenti a vastagbélrák, az emlőrák, a prosztatarák, és más daganatok kialakulásának kockázatát. Tang és munkatársai olyan hölgyekben várták a melanóma nagyobb arányú kialakulását, akiknél korábban más bőrdaganatok jelentkeztek, azonban megállapították, hogy a D-vitamin és a kalcium csökkenti a rizikót.

hq5hvwm9

A Journal of Clinical Oncology legfrissebb számában közölt vizsgálatok szerint 400 nemzetközi egység (IU) D-vitamin esetén már jelentkezik a védőhatás, ami alatta marad az ajánlott mennyiségnek. A kalcium ugyanakkor kedvezőnek bizonyult számos daganat, például a vastagbélrák növekedésének gátlása szempontjából. Feltételezések szerint a legjobb eredmény a kombinált terápiától várható.

A tanulmány során egy adatbázisban szereplő 36 282, 50 és 79 év közötti, menopauza utáni hölgy adatait elemezték, akiknél a D-vitamin és a kalcium csonttörésre és vastagbélrákra gyakorolt hatását vizsgálták. Az alanyok fele kapott valódi, 1000 milligramm kalciumból és 400 IU D-vitaminból álló napi kezelést, a másik fele placebóban részesült. A hétéves utánkövetési periódus alatt azon hölgyek esetén, akik korábban nem pigmentált bőrdaganaton estek át, a pigmentált rosszindulatú bőrtumor, a melanóma kockázata a kezelés hatására mintegy 57 százalékkal csökkent.

Ugyanakkor nem volt számottevő a kedvező hatás olyan hölgyeknél, akiknél korábban nem jelentkezett bőrdaganat. Egyelőre nem ismert, hogy a daganatellenes hatás miért nem jelentkezik fiatal hölgyek és férfiak esetén, azonban a kérdés csak újabb vizsgálatok segítségével válhat megválaszolhatóvá.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.