A rákbetegség és az ünnepek

A rákos betegek és családtagjaik az ünnepek alatt vegyes érzelmekkel küzdenek. Sokan nem tudják, hogyan tartsák meg a tradíciókat úgy, hogy közben minden másra is oda kell figyelniük, és megpróbálják problémamentessé tenni az ünnepeket.

Íme, néhány gyakori kérdés a rákbetegséggel és az ünnepekkel kapcsolatban.

Hogy kerülhetem el az ájulást és a teljes kimerültséget?

Először is fontos, hogy beszélj az orvosoddal az energiahiányodról vagy bármi egyéb problémádról. Írd össze a kérdéseid, és tedd fel az orvosodnak őket. Az orvosod jól ismer téged és a betegséged is, és hasznos tippeket adhat a rákhoz kötődő kimerültség csökkentésére.

Ahhoz, hogy energikus maradj, próbálj meg apró változásokat belevinni a szokásos ünnepi előkészületekbe. Kérd a családod és a barátaid segítségét (például a takarítás vagy lakásdekorálás is lehet közös móka).

ajandek

Írd össze, hogy milyen partikra vagy összejövetelekre vagy hivatalos, és válogasd ki azokat, amikre igazán szeretnél menni. Ne erőltesd meg magad, és a legfontosabb, hogy ne félj nemet mondani. Bizonyára mindenki meg fogja érteni, hogy miért nem mész el a bulijába. Hozd ki a legtöbbet az ünnepből, de ne felejts el pihenni sem.

A terápiám befejeződött, és sok esélyem van a gyógyulásra, de a szeretteim még mindig aggódnak értem. Mit tehetek?

Mindenképpen mondd el nekik, hogy aggodalomra semmi okuk. Nyugtasd meg őket, meséld el, hogy mit érzel, hogyan érzed magad. Egy finom tea, egy jó beszélgetés mindig belefér, még az ünnepek idején is. Persze ez nehéz időszak a családtagjaidnak is, hiszen őket is sok érzelmi stressz érte, de ne aggódj, amint látják, hogy jobban vagy, egyre kevésbé fognak ők is aggódni. Csak élvezd az ünnepeket, és relaxálj! Meglátod, mindenki követni fogja a példádat.

A cikk folytatását a KamaszPanasz oldalán olvashatjátok.

Forrás: