A PSA-szint és a prosztatarák

Nem tekinthető a prosztatarák pontos előrejelzőjének, ha hirtelen megemelkedik a prosztataspecifikus antigén, a PSA szintje a vérben.

A New York-i Memorial Sloan-Kettering Rákközpont munkatársai szerint a férfiak felesleges túlkezeléséhez vezet, ha csak a PSA-változást veszik figyelembe. Ha pár év alatt megemelkedik ugyan egy férfinál a PSA szintje, ám ennek átlagos, teljes értéke még nem magas, és a klinikai vizsgálat eredménye is negatív, akkor nincs ok aggodalomra – közölte Andrew Vickers kutatásvezető.

A magasabb PSA-érték olyan, lassan növekvő tumorokat is jelez, melyeket esetleg soha nem kell majd sebészi úton vagy sugárterápiával kezelni. A prosztatarákkal diagnosztizált férfiak 90 százalékánál elvégzik ezeket a kezeléseket, melyek olyan mellékhatással járhatnak, mint az impotencia vagy az inkontinencia.

shutterstock_9616951

A tanulmányba több mint 5 ezer, 55 év feletti férfit vontak be, akik a prosztata megnagyobbodásának kezelésére szolgáló gyógyszer, a finaszterid kipróbálásában vettek részt.

A kutatók a vizsgálatban placebót kapó férfiak csoportjára fókuszáltak, akiknél évente végeztek PSA-mérést, és hét év elteltével valamennyien átestek biopszián is. A megállapítások szerint a prosztatarák előrejelzésére alkalmasabb volt a PSA tartósan magas értéke, mint egyik évről a másikra történt megugrása. A PSA-szint ugyanis nem csupán a prosztata rákja miatt emelkedhet meg, de más állapotoktól, például gyulladástól is.

Forrás: