A melegek hajlamosabbak a rákra?

A homoszexuális férfiaknál gyakoribb a rákbetegség, mint a heteroszexuális férfiak esetében, ezt a jelenséget nőknél nem figyelték meg.

A rákkutatás során nem foglalkoznak a szexuális irányultsággal, így nincs arra vonatkozó adat, hányan élik túl a rákot a homoszexuális nők és férfiak körében – áll az American Cancer Society Cancer (Rák) című szakfolyóiratában megjelent tanulmányban.

Az e témakörben egy amerikai szövetséges államban valaha elvégzett legkiterjedtebb tanulmány 10 942 esetet vizsgált. A résztvevők közül 7252 nő és 3690 férfi közölte, hogy rákbeteg volt. A résztvevőket 2001-ban, 2003-ben és 2005-ben kérdezték meg.

A férfiaknál a diagnosztizált daganatos betegségek aránya 1,9-szer volt magasabb a homoszexuálisoknál, mint a heteroszexuálisok körében. A kutatók a különböző nemi irányultságú nők között nem találtak hasonló jelentős eltérést. Ugyanakkor azt tapasztalták, hogy a daganatos betegséget túlélő leszbikusok és biszexuálisok esetében 2-2,3-szer nagyobb a rossz egészségi állapot kockázata, mint a heteroszexuálisoknál.

shutterstock_603318101

"A jelen kutatás eredményeit fel lehetne használni a lakosság leszbikus, homoszexuális, illetve biszexuális rétegeinek szánt speciális egészségügyi szolgáltatásokhoz" – mutatott rá Ulrike Boehmer, a Bostoni Egyetem közegészségtani iskolájának munkatársa, a tanulmány fő szerzője.

"Több megelőző és korai szűrőprogram kellene a homoszexuális férfiak részére, és több szolgáltatás a rákot túlélő leszbikusok és biszexuálisok egészségi állapotának javítására" – hangsúlyozta az orvos.

A tanulmány több kérdést is felvetett, amelyek újabb kutatásokat igényelnek. Azt is meg kellene határozni, vajon a rák nagyobb gyakorisága a homoszexuális férfiak körében azt jelenti-e, hogy többen túlélik közülük ezt a betegséget, mint a heteroszexuálisak közül.

Forrás: