A gyakori mobiltelefonálás növelheti egyes agydaganatok kockázatát

A gyakori mobiltelefonálás növelheti egyes agydaganatok kockázatát egy francia kutatócsoport vizsgálata szerint.

Lehetséges, hogy a mobiltelefonok egészségkárosító hatása nagyobb, mint eddig vélték: aki havonta 15 óránál többet használja beszélgetésre a készülékét, annál növekszik az agydaganat egy fajtájának a kockázata.

Eredményünk megerősítette a hasonló nemzetközi kutatások adatait – hangsúlyozta Isabelle Baldi, a bordeaux-i Közegészségügyi és Fejlesztési Intézet (Isped) munkatársa, aki kutatótársaival együtt a 2004 és 2006 közötti franciaországi mobilhasználat hatásait vizsgálta.

Akik havonta 15 óránál többet telefonáltak mobil készülékükkel a vizsgált ötéves időszakban, azoknál az agydaganat két formájának, a gliómának és az agyhártyadaganatnak a kockázata kétszeresére-háromszorosára nőtt – derült ki az Occupational and Environmental Medicine című szaklapban megjelent tanulmányból.

mobil480

Az agydaganatok glióma elnevezésű típusa lehet jóindulatú és rosszindulatú is. A mobiltelefont gyakran használóknál a – legtöbbször jóindulatú – agyhártyadaganat kockázata is fokozódott.

A kutatók a vizsgált időszakban előfordult, 253 gliómás és 194 agyhártyadaganatos esetet elemezték. Összehasonlították őket 892 egészséges felnőtt adataival, akik a teljes népességet reprezentálták. Az eredménynél a kutatók figyelembe vették az agydaganat egyéb kockázati tényezőit is, többek közt azt, hogy a megkérdezettek csak 14 százaléka használt kihangosítót vagy más eszközt, melynek segítségével nem kell állandóan a fülön tartani a mobilt.

Baldi utalt arra, hogy ugyan a mobilhasználat a 2000-es évek közepe óta jelentősen növekedett, idő közben azonban csökkent a készülékek által kibocsátott sugárzás.

Forrás: