Vércukormérő 4 az 1-ben

Az Illinois Egyetem vegyészeinek köszönhetően a glükózmérő készülékeket hamarosan nem csak a cukorbetegek használhatják.

Az új készülékkel számos egyéb célmolekulát mérhetnek vele a vérben, szérumban, vízben vagy élelmiszerben egyszerűen és olcsón. Yi Lu vegyész professzor és Yu Xiang kutató eredményeiket a Nature Chemistry szaklapban tették közzé.

Új módszerünk előnyei a hordozhatóság, az alacsony költség, a széleskörű felhasználhatóság és számos célmolekula kvantitatív értékelése az orvosi diagnosztikában és a környezetvédelmi megfigyelésben” – nyilatkozta Lu. "Bárki felhasználhatja a készüléket otthonában is a számára fontos célok mérésére, például az egészséges életmód lényeges anyagcseretermékei, az élelmiszer vagy ivóvíz szennyeződéstartalma, vagy potenciális betegség-markerek kimutatására.”

cukorbeteg17

A glükózmérő egyike annak a néhány rendelkezésre álló eszköznek, amelyek kvantitatív módon kimutatják a célmolekulákat egy oldatban, ami a diagnózishoz és kimutatáshoz szükséges, de csak egyetlen vegyületre, a glükózra reagál. A kutatók azzal biztosították más célmolekulák kimutatásának lehetőségét, hogy az eszközt funkcionális DNS érzékelőkkel kapcsolták össze.

Ezek a szenzorok a DNS rövid szegmenseit használják fel, amelyek bizonyos célmolekulákhoz kapcsolódnak. Számos funkcionális DNS és RNS áll rendelkezésre, amelyekkel a célmolekulák széles körét lehet azonosítani. Eddig laboratóriumban használták bonyolult és drága eszközökhöz csatlakoztatva, Lu és Xiang azonban megtalálta a módját, hogy a glükózmérő zsebkészülékekhez kapcsolja ezeket az érzékelőket.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.